Az új büntetőeljárási törvényről tanácskoztak a szegedi bírók és bírósági titkárok

Egy újabb fontos, az állampolgárokat is jelentősen érintő kódex bevezetésére készül az igazságszolgáltatás: 2018. július 1-jén hatályba lép az új Büntető eljárási törvény (2017. évi CX. Törvény).

Hasonlóan a Polgári perrendtartáshoz, e jogszabály alkalmazásának előkészítése is komoly, összetett feladatot jelent, ezért az Országos Bírósági Hivatal a bírák, a bírósági titkárok, ügyintézők és igazságügyi alkalmazottak hatékony felkészülése érdekében képzéssorozatot szervez országszerte.

A Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék ezen a héten tartotta első, három napos felkészülési tanácskozását a törvényszék dísztermében, amelyen részt vettek a Szegedi Ítélőtábla, a Szegedi Törvényszék és a Csongrád megyei járásbíróságok büntető ügyszakos bírái és bírósági titkárai. A képzésen a legfontosabb változásokra hívták fel a figyelmet, amelyek a törvényalkotó szándékai szerint gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a büntető eljárásokat.

Az előadásokon, egyebek mellett, szó volt a büntető eljárásban résztvevő személyek joggyakorlására vonatkozó szabályokról, az eljárást egyszerűsítését és befejezését szolgáló intézményekről, a külön eljárást megalapozó egyezségkötésről, a kényszerintézkedésekről, az előkészítő ülés szerepéről és jelentőségéről, a bizonyítás eszközeiről és törvényességéről is.

A képzést a Szegedi Ítélőtábla, valamint a Szegedi-, Szolnoki-, Gyulai- és Kecskeméti Törvényszékek külön erre a feladatra felkészített bírái tartották.

A szegedi tanácskozás második részére március 21-22-23-án kerül sor. A felkészülést – melyet a nyár elején írásbeli számonkérés zár – az intraneten elérhető e-learning tananyagok, továbbá videó- és hanganyagok is segítik.