Edelénybe költözött a Bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút 2018-2019 vándorkiállítás

A Bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút Edelénybe költözött, ahol a Coburg-kastélyban több helyi emlékkel is gazdagodott a tárlat. A látogatók megismerkedhetnek egy hirhedté vált helyi büntetőügy részleteivel is, sőt maguk is ítélkezhetnek a több mint száz éve elkövetett hármas gyilkosság ügyben.  A vándorkiállításról Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária, a Berettyóújfalui Járásbíróság bírája nyilatkozott az Inforádió Paragrafus című műsorában 2018. június 14-én.  

 

A bíró elmondta, az edelényi kastélyban rendezett Bíróságtörténeti kiállítás egy nagy vándorkiállítási körút része, amelyet 2018-2019-ben szervez az Országos Bírósági Hivatal. A rendezvény célja megemlékezni a 150 éve hatályba lépő, a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikkről, amely gyakorlatilag az önálló bírói hatalmi ág megteremtését szolgálta.

 

Már 1861-ben működött bíróság Edelényben, a Coburg-kastélyban, és egészen 1983-ig ott székelt az Edelényi Járásbíróság. A kiállítás egyes helyszínein az érdeklődök nem csupán a helyi vonatkozású emlékeket tekinthetik meg, hanem az 1800-as évek vége óta meghozott jelentős törvényekről is tájékozódhatnak.