Biztonságpolitikai nap a Szegedi Ítélőtáblán

A dolgozók személyi biztonságáról, az adatvédelem fontosságáról és a táblabíróság épületének tűzesetek elleni védelméről is szó esett azon a megbeszélésen, amit az ítélőtábla dolgozóinak részvételével rendeztek december 5-én a Szegedi Ítélőtáblán.

 

A rendezvényt dr. Hámori Attila, igazgatási feladatokkal megbízott tanácselnök, az ítélőtábla biztonsági vezetője nyitotta meg. Ezt követően az Awareness programot felvázoló első előadás keretében az Alkotmányvédelmi Hivatal egyik szegedi munkatársa beszélt arról, mennyire fontos a biztonságtudatosság erősítése, ugyanis sok kívülálló szeretne olyan bizalmas információkat megszerezni, amelyek egy-egy bíróságon megtalálhatóak. Felhívta a figyelmet a titokvédelem fontosságára, legyen szó személyes beszélgetésről vagy a technikai eszközök használatáról.

Ezt követően Nádas Miklós, az ítélőtábla tűzvédelmével megbízott cég munkatársa a baleset-, munka- és tűzvédelmi előírások betartásának fontosságáról beszélt. Elmondta azt is, milyen szabályokra kell ügyelni, ha rendkívüli esemény idején a dolgozóknak el kell hagyni az épületet.

A biztonságpolitikai nap harmadik előadójaként dr. Gál Andor, a Szegedi Ítélőtábla integritás-felelőse felhívta a figyelmet a bíróságokat ért legutóbbi külső hackertámadásra, ami a bírósági levelezőrendszert akarja felhasználni bizalmas adatok megszerzésére. Előadása második felében az Alkotmánybíróság OBHE integritási szabályzatát érintő döntéséről beszélt. Elmondta: az Alkotmánybíróság a szabályzat kisebb módosítását írta elő, amely megtörtént, így az már minden tekintetben megfelel az Alaptörvényben foglaltaknak.