Változások a büntetőügyek II. és III. fokú elbírálásában

Az új Büntetőeljárási törvény bevezetése óta a büntetőügyek II. és III. fokú elbírálásában történt változásokról tanácskoztak hétfőn Dél-alföldi bírók a Szegedi Ítélőtáblán.

A tanácskozást dr. Benedek Tibor, a Szegedi Ítélőtábla tanácselnöke, oktatásfelelőse nyitotta meg. Ezt követően dr. Mezőlaki Erik az ítélőtábla tanácselnöke a korlátozott felülbírálat eseteiről, gyakorlati tapasztaltairól beszélt a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területéhez tartozó törvényszékeket (Szeged, Gyula, Kecskemét, Szolnok) és az ítélőtáblát képviselő több mint harminc bírónak.

Dr. Joó Attila tanácselnök „Bizonyítás felvétele a II. fokú eljárásban, a megalapozatlanság kiküszöbölése” címmel tartotta meg előadását. Őt dr. Hegedűs István, a Szegedi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője követte, aki előbb az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésének kérdéskörével foglalkozott, második előadásában pedig a hatályon kívül helyezéssel kapcsolatos jogorvoslati eljárások és a III. fokú eljárások tapasztalatait foglalta össze.

A tanácskozás konzultációval zárult.