Ma jogerős lett a fegyveres rablást elkövető másik autópályás „álrendőr” büntetése is – Ő is fegyházbüntetést kapott

Ítéletével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a rablás bűntette és más bűncselekmények miatt A. L. G. vádlott ellen folyamatban volt büntetőügyben az elsőfokon eljárt Kecskeméti Törvényszék ítéletét. Az elsőfokú ítélet érdemén – a vádlottal szemben elsőfokon kiszabott szabadságvesztés büntetés és a végrehajtási fokozat vonatkozásában – azonban nem változtatott, így a vádlott jogerős büntetése 6 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés és 10 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett. A megváltoztató ítéletre csupán a vádlottal szemben elsőfokon elrendelt vagyonelkobzás mellőzése adott okot.

A bíróság által – a vádiratban foglaltakkal megegyezően - megállapított tényállás lényege szerint a Németországban dolgozó három román nő 2019. április 22-én, éjfél után az M5-ös autópályán utaztak Röszke felé egy gépkocsival. A vádlott és bűntársa az autópályán Lajosmizse közelében egy bérelt autóval előre kitervelten a sértettek gépkocsija mögé sorolt. A vádlott és társa a rendőrségihez hasonló fényjelzéssel megállásra késztették a sértetteket. Az autót vezető nő lehúzódott a leállósávba leállította az autót. Lehúzta az ablaküveget, hogy a rendőrnek hitt vádlottnak és társának át tudja adni az okmányait. A rendőrségihez hasonló láthatósági mellényt, maszkot és fejfedőt viselő vádlott és társa a sértettek autójához léptek. A bűntárs megpróbálta kinyitni a vezető oldali első ajtót, de az zárva volt. Ekkor a bűntárs egy gázpisztollyal legalább négy lövést adott le a földre és benyúlt az autóba, hogy az indítókulcsot kihúzza.

A gázpisztolyt valódi lőfegyvernek vélő sértett próbálta ellökni a bűntárs kezét, mire a férfi ököllel legalább négyszer megütötte a sértett fejét, majd az indítókulcsot kivette és a gépkocsi ajtaját kinyitotta. Megragadta az autót vezető sértett karját, kihúzta az autóból és az aszfaltra lökte. Eközben a „Give me money” felszólítást ismételgetve követelte a sértett pénzét.

A vádlott a jobb oldali első ajtót nyitotta ki és egy másik sértettet rángatott ki az autóból, aki megpróbált elfutni a helyszínről a táskájával együtt. – A vádlott azonban utánaszaladt és pénzt követelve földre rántotta, többször megütötte, megrúgta és a nála lévő táskát elvette. A harmadik sértett annyira megrettent, hogy az autóból kiszállva a szalagkorláton keresztül átszaladt az út túlsó szélére. A sértettek ellenállásának letörése után a bűntárs a sértettek gépkocsijába, míg a vádlott a bérelt autójukba ült be és elhajtottak Röszke felé. Mintegy 10 perc múlva megálltak és a bűntárs a sértettek táskáit, csomagjait átpakolta a saját autójukba, majd a sértettek gépkocsiját hátrahagyva elhajtottak.

A vádlott és bűntársa mintegy 13.000 eurót, mobiltelefonokat, ékszereket, ruhákat és egyéb dolgokat zsákmányoltak összesen több, mint 7 millió forint értékben.

A sértettek közül ketten 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A vádlott és társa a rablás előtt úgy közlekedtek a bérelt autóval, hogy a rendszámtáblákat a lebukás megakadályozása érdekében ragasztóanyaggal részben elfedték, amit az átpakoláskor szedtek le.

Az elsőfokú bíróság döntésével szemben a vádlott védője a kiszabott büntetés enyhítése és a szabadságvesztés végrehajtási fokozatának eggyel enyhébb, börtönfokozatban történő megállapítása érdekében jelentett be fellebbezést.

Az immár jogerős ítélet indokolása során Dr. Joó Attila tanácselnök kiemelte, hogy a Szegedi Ítélőtábla eljáró büntető tanácsa a törvényszék által, a vádiratban foglaltakkal egyezően megállapított tényállást, a korlátozott felülbírálatra tekintettel nem módosíthatta. Megállapította, hogy a törvényszék eljárási hibát nem vétett, a bűnösség megállapítása és a vádlott által elkövetett cselekmények minősítése is törvényes volt.

 

A Szegedi Ítélőtábla az indokolás során rámutatott arra, hogy a vádlott által megvalósított cselekmények miatt kiszabható büntetés – figyelemmel a magyar törvényi szabályozásra – 5 -22 év 6 hónapig tartó szabadságvesztéssel fenyeget, amire tekintettel az elsőfokon – az ügyészi indítvánnyal megegyező - 6 év fegyházbüntetés inkább enyhe, mint súlyos.  Az ügyészség által indítványozott szabadságvesztés kötötte a másodfokú bíróságot, ennél súlyosabb büntetés kiszabására nem is volt törvényes lehetőség.

Fentiekre és a büntetési célok megvalósulására tekintettel a védő enyhítésre és enyhébb végrehajtási fokozatra irányuló fellebbezése nem vezethetett eredményre. Az ítélőtábla a büntetéskiszabás körében - mérlegelve az ügyben felmerült enyhítő és súlyosító körülményeket is - nem látott indokot az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamának lényeges enyhítésére, sem a végrehajtási fokozat megváltoztatására.

Az ítélőtábla egyetértett az ügyészi indítványban foglaltakkal abban, hogy a törvényszék által a vádlottal szemben elrendelt vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezést mellőzze, hiszen azt a tettestárs korábbi elítélése során vele szemben már elrendelte.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.