Emberölés Gádoroson

Tárgyalás időpontja: 
2013. szeptember 12. csütörtök, 09:00
Tárgyaló: 
fszt. 11-es tárgyaló
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az emberölés bűntette miatt Takács Mária Margit (58 éves) ellen indított büntető ügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

A vádlott tettét különös kegyetlenséggel elkövetettnek is minősítette, míg a szabadságvesztés büntetés végrehajtási fokozatát börtönben határozta meg.

Nem változott a szabadságvesztés időtartama, így a vádlott jogerős büntetése 18 év börtön lett, amelyből legkorábban a büntetés 2/3 részének letöltése után szabadulhat.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a sértettet a több órán át elhúzódó bántalmazás során legalább harminc ütés érte, az egyébként is mozgásában korlátozott idős férfi 13 órán át magatehetetlenül, a segítségnyújtás reménye nélkül, étlen-szomjan szenvedett, így a vádlott tette minden tekintetben különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősül. Erre is tekintettel az ítélőtábla úgy látta, hogy az I. fokon kiszabott 18 éves büntetés nem eltúlzott, ezért a büntetés enyhítésére semmilyen lehetőséget nem látott.

Ugyanakkor – tekintettel a vádlott részletes beismerő vallomására, arra, hogy tettét nem egyenes szándékkal követte el, és teljes megbánást tanúsított – az ítélőtábla úgy döntött, hogy a vádlott a büntetést fegyház helyett eggyel enyhébb büntetési fokozatban, vagyis börtönben töltse le.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A vádlott előzetes letartóztatása előtt munkanélküli volt, és korábban már követett el bűncselekményeket (személyi szabadság megsértése, testi sértés) édesapjával szemben, amiért el is ítélték.

A 94 éves, nagyon rosszul látó mozgásában korlátozott sértettet, T. Jánost a vádlott haláláig gondozta, egy háztartásban éltek Gádoroson, ennek fejében az apja eltartotta a lányát. A sértett nyugdíját testvére vette fel, és kezelte.

2011. december 26-án a vádlott elment a sértett testvéréhez azzal, hogy apja közelgő névnapjára tekintettel pénzt kérjen. A vádlott már itt is italozott, majd amikor kapott 2 ezer forintot, egy kocsmába ment, ahol pálinkát fogyasztott, és vett két liter bort. Ezt követően hazatért, tovább ivott, és szóváltásba keveredett az apjával.

Este 10 óra körül az ittas vádlott már tettlegesen bántalmazta a a hálószobájában ágyában ülő sértettet. Legalább tizenkétszer, kis erővel, ököllel megütötte a sértett arcát, és egy pontosan nem meghatározható, de mindenképp sarokkal vagy hegyes vonalas eszközzel a fejét, a mellkasát, az alhasát, a jobb felkarját, a jobb combját és lábszárát ütötte, és többször meg is karmolta az idős férfit. A bántalmazás során a vádlott egyszer az ágy környékén talált késsel hastájékon is megszúrta az apját, aki megpróbált védekezni, és eközben több sérülést is elszenvedett.

A bántalmazás befejezése után a vádlott a magatehetetlen sértettet az ágy előtt a földön fekve, étlen-szomjan, orvosi segítséghívás nélkül magára hagyta, és tovább folytatta az italozást. Másnap délelőtt a vádlott ismét megverte az apját, majd elment a kocsmába, ahol kávét, pálinkát ivott és vett egy üveg bort.

December 27-én dél körül a sértett szomszédja átment T. Jánoshoz, hogy felköszöntse, és a földön fekve találta a vérző sértettet. Ekkor megkérdezte a vádlottat, mi történt, mire ő az apja felé legyintve annyit mondott: ”Dögöljön már meg.”

A szomszéd ezután bejelentést tett a rendőrségen. A kiérkező rendőrök mentőt hívtak, a sértettet beszállították a kórházba, ahol még aznap megműtötték, de a férfi a késszúrás okozta több sérülés nyomán kialakult heveny hashártyagyulladás és következményes vérmérgezés következtében meghalt. A sértett halála idejében érkező szakszerű segítség és műtét estén valószínűleg nem következett volna be. A vádlott részegségére hivatkozott, de bűnösségét beismerte – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

 

Az I. fokú ítéletről

Védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék Takács Mária (1955 – gádorosi lakos) vádlottat, és ezért őt 18 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a döntés ellen a vádlott a büntetés enyhítése, védője eltérő minősítés, halált okozó testi sértés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettének megállapítása, másodsorban a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: