Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán Vesztegetés Csongrád megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2013. szeptember 25. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a vesztegetés bűntette miatt Acay Baki török kamionsofőr ellen indított büntető ügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét, így a vádlott büntetése 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztés és Magyarország területéről történő 3 évi kitiltás lett.

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A vádlott 2011. november 19-én 0 óra 30 perckor kilépésre jelentkezett a nagylaki határátkelőhelyen az általa vezetett török rendszámú kamion vezetőjeként. A kilépéskor tartott ellenőrzés során a NAV  pénzügyőr főtörzsőrmestere, R. Csaba a vádlott által bemutatott okmányok közül kettőről megállapította, hogy nem megfelelően töltötték ki. R. Csaba az iratokat a vádlottól elvette, és átadta azokat az ő munkáját ellenőrző, ugyancsak a NAV-nál századosként szolgálatot teljesítő dr. Gy. Balázsnak és B. László őrnagynak.

A vádlottól elvett fuvarokmányokkal dr. Gy. Balázs a szolgálati buszhoz ment, míg B. László és R. Csaba további ellenőrzéseket végzett. Mialatt dr. Gy. Balázs az irodabusz ajtaját kinyitotta, a vádlott mellé lépett, kezébe nyomott egy 50 eurós bankjegyet, és azt mondta: „Dokumentsz oké”. Dr. Gy. Balázs ezt azonnal jelezte az előbb említett két kollégájának, és haladéktalanul értesítették szolgálati elöljárójukat.

A jogtalan előnyt a vádlott abból a célból adta dr. Gy. Balázs századosnak, hogy az hivatali kötelezettségét megszegve a hiányosságoktól eltekintsen, és így a vádlott a fuvart tovább folytathassa – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

 

Az I. fokú ítéletről

Vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2013. február 18-án Acay Baki (1948 – törökországi lakos, török állampolgár) vádlottat, és ezért őt  1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre és Magyarország területéről 3 évi kitiltásra ítélte

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és kirendelt védője elsődlegesen bűncselekmény, másodlagosan bizonyítottság hiányában felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: