Életveszélyt okozó testi sértés Öttömösön

Tárgyalás időpontja: 
2013. október 2. szerda, 08:30
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsadása az életveszélyt okozó testi sértés miatt Bogdán Ferenc ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék ítéletét. A vádlott büntetését a táblabíróság 4 év 9 hónap börtönről 3 év 6 hónap börtönre, a közügyektől eltiltás tartamát 5 évről 3 évre mérsékelte.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: tekintettel az összes körülményre - többek között a vádlott büntetlen előéletére, őszinte megbánására, a II. fokú eljárás során a bűnösségét is beismerő vallomására, arra, hogy a sértetthez ő hívott mentőt azért, hogy segítséget nyújtson a sérülés mielőbbi orvoslásához – az ítélőtábla az I. fokon kiszabott büntetést eltúlzottnak ítélte, ezért került sor a büntetés jelentős enyhítésére.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A munkanélküli, alkalmi munkákból élő vádlott és Sz. Erzsébet korábban élettársi kapcsolatban éltek, azonban ez a kapcsolat 2012 májusában megszakadt. Azóta az asszony Sz. Lajos sértett öttömösi tanyáján élt. A vádlott és a sértett között nem volt rossz a viszony, a vádlott a cselekmény elkövetéséig többször is meglátogatta őket.

2012. szeptember 14-én a vádlott ruzsai lakásából balotaszállási tanyájára indult dolgozni,és Öttömösön keresztül akart oda eljutni. Ezt megelőzően otthon italozott. A vádlott út közben találkozott a sértettel és volt élettársával Öttömösön, majd mind a hárman elmentek a sértett tanyájába, ahol együtt elfogyasztottak két liter bort. Ezt követően a sértett Öttömösre ment az általa befizetett ebédért, és délután fél 2 körül ért vissza. Ekkor a vádlott és a sértett – pontosan meg nem határozható okból – veszekedni kezdett, és az ingatlan udvarán a vita verekedésbe torkollott. Ekkor kölcsönösen megütötték egymást, de ebből egyiküknek sem származott komolyabb sérülése.

A verekedés végén a vádlott a tanya kerítésénél letámasztott biciklijéhez ment, a táskájából elővett egy kést, és késsel a kezében elindult a sértett felé, akit közben szidalmazott. A sértett a vádlottól megijedve bemenekült a házba, de a vádlott oda is követte, és amikor az előszobában utolérte, a sértettet kétszer hasba szúrta. A sértett a földre került, és ott fekve igyekezett elhárítani a vádlott további támadásait.

A vádlott – látva cselekménye következményeit – a vérző sértetthez mentőt hívott, majd amikor az kiérkezett, a vádlott azt a látszatot próbálta kelteni, hogy a sértett sérüléseit egy harmadik személy okozta. A sértettnél a szúrások közvetlen életveszélyt idéztek elő – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

 

Az I. fokú ítéletről

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2013. március 26-án Bogdán Ferenc (1961 – ruzsai lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 4 év 9 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője eltérő minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: