Életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények Jánoshalmán

Tárgyalás időpontja: 
2013. október 2. szerda, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és más bűncselekmények miatt Kurucz Gyöngyi és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék ítéletének Kurucz Gyöngyi I. rendű vádlottra vonatkozó részében a büntetés mértékét. Így a vádlott jogerős büntetése 3 év börtön és 3 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokon meghozott büntetés - tekintettel az összes körülményre - mindenképp szükséges a büntetési célok elérése érdekében, így annak lényeges enyhítésére nem kerülhetett sor.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Négyvádlottas ügyben hozott ítéletet 2013. április 8-án a Kecskeméti Törvényszék. Három vádlott (II., III. IV. rendű) esetében végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetéseket szabott ki a bíróság, ez a döntés jogerőre emelkedett, míg az I. rendű vádlott védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az I. rendű vádlott Kurucz Gyöngyit (1976 – jánoshalmi lakos) életveszélyt okozó testi sértés kísérlete, társtettesként elkövetett magánlaksértés, kiskorú veszélyeztetése és társtetteskét elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék, és ezért 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

A bűncselekményről

K. Lajos sértett 2011 augusztusában ismerkedett a II. rendű vádlottal, akivel rövid időre össze is költözött, majd ezt a kapcsolatot megszakítva még az év októberében visszaköltözött élettársa jánoshalmi házába.

A II. rendű vádlott 2011. október 11-én este testvérével, az I. rendű vádlottal és annak gyermekével, a III. rendű vádlottal szeszes italt fogyasztottak, és ittas állapotban úgy határoztak, hogy felkeresik azt a házat, ahol a sértett lakott, hogy őt felelősségre vonják, mert állítólag terhesen hagyta magára a II. rendű vádlottat. Az I. rendű vádlott induláskor magához vett egy kést, amit nadrágja korcába dugott. A sértettek felé tartó, egymást hergelő, hangosan szitkozódó vádlottakhoz útközben csatlakozott a II. rendű vádlott fia, a IV. rendű vádlott is.

Az I. és a III. rendű vádlott 23:30 óra körüli időben a sértettek házának utcára nyíló ablakát betörték, majd a kaput a II. rendű vádlott segítségével szétfeszítették, és a résen bemásztak a ház udvarára, majd onnan behatoltak az utcafronti szobába. A vádlottak erőszakos magatartására az alvó sértettek felriadtak. Az ágyból kiugró K. Lajos sértettre az I. a II és a III. rendű vádlottak azonnal rátámadtak, kézzel a fejét és a felső testét ütlegelték.

Az I. rendű vádlott elővette a kését, majd K. Lajost előbb fültájékon, majd a mellkasán, valamint a váll- és lapockatájékon megszúrta. Ezután az I. rendű vádlott F. Józsefné sértettet ököllel arcon ütötte, és az ágyra lökte, míg a II. rendű vádlott felkapott egy fotelt, és azt az ágyon fekvő sértettre dobta, de csak a lábait találta el, köszönhetően a IV. rendű vádlott közbelépésének. A IV. rendű vádlott a bántalmazásokban nem vett részt, és amikor F. Lajosné értesítette a rendőrséget, igyekezett a lakásból kituszkolni a vádlott-társait.

K. Lajos sértett a támadás során 2-3 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, de figyelemmel az elkövetés eszközére, a sérülés helyére és a szúrás erejére, életveszélyes sérülés is kialakulhatott volna, amelynek elmaradása nem az I. rendű vádlotton, hanem a véletlenen múlott - áll az ítéletben.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: