Csalás és más bűncselekmények Budapesten ("Hunvald-ügy") (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2013. október 10. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Szeptemberben két napon át tárgyalta a Szegedi Ítélőtábla a G. György és társai ellen csalás és más bűncselekmények miatt indított büntetőpert. A két tárgyalási napon elhangzott az ügyész vádbeszéde, az ügyvédek elmondták védőbeszédeiket, míg a vádlottak az utolsó szó jogán nyilatkoztak. Valamennyi vádlott az ellene felhozott vádban ártatlannak mondta magát.

 

A tárgyalás október 10-én 9 órakor folytatódik.

Határozathozatal várható!

A tárgyaláson csak azoknak a szerkesztőségeknek képviselői vehetnek részt, aki a tárgyalás-sorozatra előzetesen regisztráltak.

Az eddig beérkezett regisztrációs kérelmek természetesen a határozathirdetésre is érvényesek.

Aki pótlólag kíván regisztrálni, hétfőn 12 óráig megteheti.

 

Az ügyről

G. György és társai ügyében első fokon a Fővárosi Bíróság 2012. február 24-én hirdetett ítéletet. A Szegedi Ítélőtábla - a fellebbezések után - 12 vádlott első fokon meghozott ítéletét bírálja el.

Az I. fokú ítélet szerint a vádlottak – különböző módon és eltérő mértékben – köthetők, többek között a főváros VII. kerületében lévő ingatlanok pályázat nélküli értékesítéséhez, baráti körhöz tartozó személyekkel tényleges munkavégzés nélküli szerződések megkötéséhez, hivatali telefonok szabálytalan használatához, a polgármesteri kerethez tartozó lakások bérleti szerződésének kötéséhez, majd ezt követően e lakások értékesítéséhez, szintén a baráti körhöz tartozó személyek részére.

Az első fokon eljáró bíróság ezért csalás, vesztegetés, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt szabott ki büntetéseket, illetve e vádpontokban mondott ki felmentő ítéleteket.

Az I. rendű vádlott G. Györgyöt a Fővárosi Bíróság bűnösnek mondta ki egy rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás, egy rendbeli folytatólagosan elkövetett vesztegetés egy rendbeli folytatólagosan, részben közvetett tettesként elkövetett hűtlen kezelés, 5 rendbeli hivatali visszaélés bűntettében és 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében. Ezért őt 8 év 6 hónap börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra, 500 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte, és esetében 366 millió forint értékre vagyonelkobzást rendelt el.

A II. rendű vádlott H. Györgyöt egy rendbeli folytatólagos elkövetett hűtlen kezelés, 5 rendbeli hivatali visszaélés bűntette és 3 rendbeli folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért 1 és 6 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A III. rendű vádlott, K. Péter - az I. fokon ítélkező bíróság szerint - bűnös 3 rendbeli, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás, egy rendbeli bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés, 2 rendbeli hivatali visszaélés bűntettében és egy rendbeli, folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében, és ezért a bíróság  1 év börtön, 2 év közügyektől eltiltás és 100 ezer forint pénz mellékbüntetést szabott ki.

A IV. rendű vádlott  K. Lajos egy rendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettérét, mint bűnsegédet, és egy rendbeli, folytatólagos elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért 1 év börtön, 2 év közügyektől eltiltás és 5 év értékbecslői foglalkozástól eltiltás büntetést kapott.

A többi vádlottra végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést, illetve pénzbüntetés szabott ki a Fővárosi Bíróság.

Az ítéletek ellen ügyészi, vádlotti és védői fellebbezéseket is adtak be. A Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be, és a Kúria  a Szegedi Ítélőtáblát jelölte ki a II. fokú tárgyalás lefolytatására.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: