Életveszélyt okozó testi sértés Tömörkényen

Tárgyalás időpontja: 
2013. november 6. szerda, 09:00
Összegzés: 

Hatályon kívül helyezte, és az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszéket új eljárás lefolytatására utasította a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés miatt Sz. Zoltán ellen indított büntetőügyben.

A végzés kihirdetésekor - többek között - elhangzott: az I. fokú bíróság ítélete megalapozatlanság miatt érdemi felülvizsgálatra alkalmatlan, mivel a tényállás nincs teljes körűen felderítve, számos, az ügy szempontjából fontos körülmény nincs tisztázva. Emiatt olyan zárt bizonyítéklánc nem állapítható meg, amiből az következne, hogy a cselekményt csak és kizárólag a vádlott követhette el. Azért az I. fokú bíróságnak újból kell kezdenie az eljárást, amely során - egyebek mellett - az eddig kihallgatott tanúk mellett új tanúkat is ki kell hallgatni, míg az orvosszakértőket szakvéleményük kiegészítésére kell felkérni.

Az új eljárás során az I. fokú bíróság másik tanácsa jár el - hangzott el a végzés kihirdetésekor.

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2013. május 22-én Sz. Zoltán (1970 - szegedi lakos) vádlottat, és ezért őt 3 év 10 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára

xxx

A korábban háromszor büntetett, 8 általánost végzett vádlott letartóztatását megelőzően Gy. László sértettnél dolgozott juhászként Tömörkényen, ahol a fizetése mellett szállást és élelmet is kapott munkáltatójától.

2012. október 10-én a vádlott Tömörkény községben ruhaneműket, tisztasági szereket, dohányt, pálinkát és egy kést vett magának, míg a sértettnek ajándékba vásárolt egy bicskát. Elment a sértett tanyájára, ahol megmutatta a vásároltakat, és átadta az ajándékot a sértettnek. Ezen a napon délutánra a vádlott az addig elfogyasztott alkoholtól leittasodott, és a sértett tanyájából elindult abba a tanyába, ahol ő lakott. A sértett kikísérte, míg egy ismerőse a tanyaépületben maradt. A sértett az udvaron visszafordult, hogy a házába visszatérjen, de ekkor a vádlott - az eljárás során ismeretlenül maradt okból - az aznap vett késével megszúrta a munkaadóját, majd a sértettet magára hagyva a tartózkodása helyéül szolgáló tanyába ment.

A sértett az őt ért szúrás és az általa elfogyasztott alkohol hatására összeesett, és mintegy negyed óra múlva talált rá a házában tartózkodó ismerőse, aki értesítette a mentőszolgálatot. A közvetlen életveszélyes állapotban lévő sértettet kórházba szállították, ahol október 25-ig gyógykezelték. A sértettnél több tünettel és tartós panaszokkal járó maradandó fogyatékosság alakult ki - áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: