Emberölés Orosházán (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2013. november 7. csütörtök, 09:00
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2013. április 11-én K. László (1953 - orosházi lakos) vádlottat, és ezért őt 13 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A korábban már többször büntetett, letartóztatása előtt alkalmi munkákból élő vádlott és a sértett, Sz. István édesanyja K. Hajnalka 1992-től élettársi kapcsolatban éltek, együtt nevelték a sértettet, aki a nő korábbi házasságából született. Egy orosházi ingatlanban laktak, aminek tulajdonjogát K. Hajnalka 1997-ben a sértettre ruházta a holtig tartó haszonélvezet saját javára történő fenntartása mellett. A sértett 2008-ban élettársi kapcsolatot létesített Sz. Gizellával és Komáromba költözött.

A sértett édesanyja időközben súlyos beteg lett, ápolásáról, ellátásáról a vádlott gondoskodott egészen 2012 júniusában bekövetkezett haláláig. A sértett a 2012. június 27-i temetésre Orosházára utazott, és ekkor megtudta, hogy a vádlott a sértett tulajdonában lévő házba két embert albérlőként befogadott, de ezzel szemben kifogása nem volt. Július 30-án a sértett ismét Orosházára utazott, és ekkor elmondta azt a szándékát, hogy az ingatlan haszonélvezeti jogát a vádlottra kívánja ruházni.

Másnap a sértett a vádlott társaságában megjelent a polgármesteri hivatalban, ahol megtörtént a sértett meghallgatása az elhunyt hagyatéka ügyében. Ezt követően a két férfi különböző szórakozóhelyeken nagy mennyiségű szeszes italt fogyasztott, mindketten - a sértett erősen - leittasodtak.

Este 10 óra körül egy presszóban az italozás során, ahol két másik személy is jelen volt, a sértett szóba hozta régi sérelmét, miszerint a vádlott korábban bántalmazta őt és az édesanyját is. Majd 23 óra körül erről a helyről együtt hazamentek, ahol a sértett ismét szóba hozta a haszonélvezeti jog átruházására vonatkozó szándékát, de megjegyezte: "nem felejtette el, hogy verte az anyját.". E kijelentés miatt a sértett és a vádlott kölcsönösen szidalmazta egymást, majd dulakodni kezdtek a konyhában.

A sértett ezután az udvarra indult, ahová a vádlott követte, miután egy kést vett magához. Ezzel a késsel megszúrta a a bejárati ajtó közelében a vele szemben cigarettázó sértettet, aki elfordult a vádlottól. Ekkor a vádlott újra megszúrta a sértettet, majd a kést az udvaron lévő szemetes kukába dobta, és lefeküdt aludni, míg a sértett az ingatlan hátsó részébe ment, ahol a földre esve néhány percen belül meghalt.

Másnap a vádlott a baromfi udvarnál megtalálta a sértett holttestét, majd azt az udvaron elásta. A sértett élettársa tett bejelentést a sértett eltűnése miatt, és a vizsgálat során a holttestet 2012. szeptember 11-én találta meg a rendőrség.

A vádlott részben a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett, majd később arra is utalt, hogy jogos védelmi helyzet állt fen a cselekmény elkövetésekor - áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: