Terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette Kecskeméten (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2013. november 26. kedd, 09:00
Összegzés: 

Terrorcselekménnyel fenyegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2013. szeptember 2-án ifj. V. Zsolt (1991 - kecskeméti lakos) vádlottat, és ezért őt, mint visszaesőt, 4 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott a büntetés enyhítése, védője a cselekmény minősítésének megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A korábban többször elítélt vádlottat, akivel szemben jelenleg is több büntető eljárás van folyamatban, a Kecskeméti Városi Bíróság 2012. július 12-án súlyos testi sértés miatt 1 év 6 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott fellebbezést jelentett be. A Kecskeméti Törvényszék a II. fokú nyilvános ülést 2013. május 30-ára tűzte ki, azonban a vádlott egy nappal korábban új védőt hatalmazott meg, ezért a bíróság az ülést 2013. június 25-e 13:30 órára elhalasztotta.

Azért, hogy a nyilvános ülés ismét elmaradjon, a vádlott  - névtelenül - egy nyilvános telefonfülkéből június 25-én 13:08 órakor felhívta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletét, és rögzített bejelentést tett, miszerint ha fél órán belül nem engedik ki a fiát - akit két napja ítéltek el - a börtönből, felrobbantja a bíróságot. Bejelentése során kétszer is megismételte, hogy a követelt intézkedésre fél óra áll rendelkezésre.

Ezt követően a bejelentés alapján eljáró rendőség haladéktalanul kiürítette a Kecskeméti Törvényszék és a Kecskeméti Járásbíróság épületeit. A mindkét épületben végzett kutatás során robbanóanyagot vagy robbanószert nem találtak, a vádlott ugyanis ilyet nem helyezett el az épületekben. A vádlott 13:30 óra körüli időben megjelent a Kecskeméti Törvényszék épületénél, mintha tárgyalásra menne, és meggyőződött arról, hogy a II. fokú nyilvános ülés elmarad. A vádlott a bűncselekmény elkövetését az eljárás során beismerte - áll az I. fokú bíróság ítéletében.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: