Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás Tiszakécskén

Tárgyalás időpontja: 
2013. november 28. csütörtök, 13:15
Összegzés: 

Tekintettel az új Btk.-ra történő átállásra, több pontban megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette és más bűncselekmény miatt F. Viktor és társa ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Kecskeméti törvényszék ítéletét.

Az I. rendű vádlott cselekményét hivatalos eljárásban történt bántalmazás bűntettének és testi sértés bűntettének minősítette, de nem változtatott a büntetésen, ami így jogerősen 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztés lett. K. István II. rendű vádlott cselekményét bűnsegédként, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének minősítette az ítélőtábla, a pénzbüntetés egy napi tételének összege az I. fokon kiszabott 2.500 forint helyett 1.000, vagyis összesen 200.000 forintban állapította meg. Amennyiben a II. rendű vádlott ezt az összeget nem fizeti ki, büntetését 200 napi fogházra kell átváltoztatni.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság megalapozottan állapította meg a vádlottak bűnösségét, azonban az I. rendű vádlottra az elkövetett cselekményhez képest túl enyhe büntetést szabott ki. Mivel az I. fokú ítélet ellen az ügyész nem nyújtott be fellebbezést, így a súlyosítási tilalom miatt a büntetés mértékén az ítélőtábla nem változtathatott. A II. rendű vádlott esetében úgy ítélte meg a táblabíróság, hogy tekintettel a vádlott személyi körülményeiben bekövetkezett változásra, elegendőnek tartja, ha a pénzbüntetés egy napi tételének összegét a törvényi minimumban állapítja meg, ezért mérsékelte a pénzbüntetés összegét.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

2011. június 2-án a vádlottak a Kecskeméti Rendőrkapitányság tiszakécskei rendőrsén láttak el körzeti megbízotti szolgálatot. D. László június 2-án 17 óra 50 perckor telefonon bejelentést tett az I. rendű vádlottnak, és intézkedést kért az ingatlanán kiabáló, fenyegetőző, az udvaros vödröket rugdosó sértettel szemben, aki egyébként már huzamosabb ideje D. László ingatlanán dolgozott, és ezért cserébe, étkezést, italt, zsebpénzt kapott, és számára a ház gazdája lakhatást is biztosított.

A vádlottak 18:20 órakor autóval megérkeztek a házhoz, majd a kocsiból kiszállva a lakrészében tartózkodó sértetthez mentek. Az I. rendű vádlott bement, miközben a II. rendű vádlott megállt az ajtóban. Az I. rendű vádlott megkérdezte a sértettől, van-e valamilyen fegyvere, majd amikor az elővette a zoknijában tartott, étkezéshez használt alumínium kését, és az asztalra tette, az I. rendű vádlott pofon vágta a sértettet. A sértett ekkor közölte, hogy elmegy, de amikor felállt, az I. rendű vádlott ismét pofon vágta, amitől az egyébként ittas vádlott elveszítette az egyensúlyát, és nekiesett az ágya vaskeretes végének, ahová a bal karját beütötte.

Ezt követően a sértett elment a házból, felkereste a kórházat, ahol fájdalmai miatt kezelést igényelt. A sértett csonttörést és dobhártya szakadást szenvedett, a sérülések tényleges gyógytartama 4-5 hét volt.

A II. rendű vádlott a sértett bántalmazásában tevőlegesen nem vett részt, de az intézkedésben társát passzív magatartásával szándékában erősítette. A vádlottak a bűncselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig tagadták - áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2013. május 24-én F. Viktor (1979 - szentkirályi lakos) I. rendű vádlottat, és ezért őt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, K. István (1984 - nyárlőrinci lakos) bűnsegédként, hivatalos eljárásban történt bántalmazás bűntettéért 500 ezer forint pénzbüntetést kapott.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentés érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: