Emberölési kísérlet Siófokon és Gyöngyösön

Tárgyalás időpontja: 
2013. december 3. kedd, 10:30
Tárgyaló: 
fszt. 11-es tárgyaló
Összegzés: 

A Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa hatályon kívül helyezte az emberölés bűntettének kísérlete miatt F. Anita ellen indított büntető ügyben a Kaposvári Törvényszék I. fokú ítéletét, és az I. fokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította. Megállapította a táblabíróság: a megismételt eljárás során az I. fokú bíróság másik tanácsa jár majd el.

A végzés indoklásakor elhangzott: az I. fokú ítélet a 2. tényállási pont tekintetében annyira megalapozatlan, hogy érdemi felülvizsgálatra alkalmatlan. Az új eljárás során - többek között - bizonyítási kísérlet keretében, orvosszakértő bevonásával, minden körülmény mérlegelve kell tisztázni, hogyan zajlottak az események, emellett újra ki kell hallgatni a tanúkat, és a bizonyítékok alaposabb értékelésére is szükség van - hangsúlyozta az ítélkező tanács elnöke.

 

A cselekményekről

 

1./ A vádlott és Cs. Ádám sértett 2004 óta éltek élettársi kapcsolatban Gyöngyösön, 2005-ben született közös gyermekük, akit együtt neveltek a vádlott korábbi házasságából származó két kiskorú gyermekével. A vádlott és a sértett kapcsolata konfliktusokkal terhelt volt, többször külön éltek, a vádlott feljelentéseket tett a sértett ellen a sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt. Így feljelentette garázdaság vétsége, zaklatás vétsége és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt is, mely feljelentéseket a Gyöngyösi Rendőrkapitányság elutasított.

A sértett 2009 júliusában érkezett Siófokra nyaralni korábbi házasságából született fiával és annak barátjával, és magával vitte a vádlottal közös gyermeküket is. Július végén a sértett telefonált élettársának, hogy menjen utánuk, mert ahol ők laknak, adódna munkalehetőség az asszony számára, szobalányi teendőket fog ellátni. A vádlott július 30-án érkezett Siófokra a korábbi házasságából származó két gyerekkel, és szobalányként kezdett dolgozni. Az érkezését követően többször is összeveszett élettársával, majd augusztus 2-án egy reggel elkezdődött veszekedés után dél körül a konyhában közölte az asszony, hogy a gyerekekkel még aznap hazautazik.

Ekkor a sértett ismét kiabálni kezdett vele, majd az éppen mosogató asszony háta mögé lépett, és megszorította a vádlott nyakát. A vádlott ugyan el tudta húzni a nyakát, a sértett el is engedte, de továbbra is mögötte állt, és kiabált. A vádlott éppen egy konyhakést mosott el, amikor a vitától olyan ideges lett, hogy megfordult, és azt a kést a sértett mellkasába döfte. A sérülés közvetlen életveszélyes állapotot okozott, de a sértett ezt követően még a kerti zuhanynál lemosakodott, és csak azt követően ment el fiával és annak barátjával a siófoki kórházba, ahol azonnal megműtötték. A sérülések 4 hét alatt gyógyultak meg, és csak a véletlennek köszönhető, hogy a kés nem ért olyan életfontosságú szervet, hogy a szúrás a férfi halálát okozza. A vádlott az esetet követően gyerekeivel együtt vonatra szállt, és a Kelenföldi Pályaudvaron fogták el a rendőrök.

2./ 2010. január 1-én nem sokkal éjfél után Gyöngyösön a Kohári úton rendőri intézkedésre került sor, mert egy ott található szórakozóhely üzemeltetője telefonon bejelentést tett a rendőrségre. Elmondta: az egyik vendéget a szomszédos ház előtt megverték, és amikor ez után érdeklődött, a ház lakói rátámadtak. A hívásra két rendőrkocsival hat rendőr érkezett a helyszínre. A rendőri intézkedés során az intézkedés alá vontak, továbbá a hozzájuk csatlakozók, köztük F. Anita vádlott több testvére is rátámadtak a rendőrökre, közülük többet is bántalmaztak, rugdostak.

B. Attila rendőr zászlós a ház kapujának háttal, az úttest közepén éppen egy földön fekvő személyt bilincselt meg, amikor F. Anita jobb kezében egy konyhakéssel kiszaladt a ház kapuján, és B. zászlós felé futva azt kiabálta: "Megöllek!". A szúrást csak két rendőr közös erőfeszítéssel, heves dulakodás árán tudta megakadályozni, így a vádlott az egyik rendőrnek csak kisebb sérülést okozott. A vádlottat végül megbilincselték, beszállították a Gyöngyösi Rendőrkapitányságra, majd az orvosi ügyeleten megvizsgálták. Innen kórházba utalták, ahol megállapították, hogy a vádlott jobb alkarja eltört, és agyrázkódást szenvedett.

Az eljárás során a vádlott a siófoki cselekmény elkövetését elismerte, a gyöngyösi támadást viszont tagadta - áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kaposvári Törvényszék 2013. április 17-én F. Anita (1983 - gyöngyösi lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 7 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlott és védője felmentés, az ítélet hatályon kívül helyezése, új eljárás lefolytatása, illetve a büntetés enyhítése érdekében is fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: