Fegyveres rablás bűntette Baján

Tárgyalás időpontja: 
2014. január 8. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a fegyveres rablás bűntettének kísérlete miatt Ézsi Márk ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék ítéletének a vádlott büntetésére vonatkozó részét - így a jogerőre emelkedett ítélet szerint a vádlott 4 év, börtönben letöltendő szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltást büntetést kapott. A vádlott legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: tekintettel az összes körülményre, így arra, hogy a fiatal felnőttként követte el a tettét, valamint a rablás kísérleti szakban maradt, az ítélőtábla nem látott indokot a büntetést jelentős súlyosítására, ugyanakkor a büntetés enyhítése szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

 

A bűncselekményről

 

A büntetlen előéletű vádlott, Ézsi Márk 2012 tavaszáig kb. két évet Németországban dolgozott hentesként. Hazatérése után szüleinél lakott, munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezett.

2012. június elején egy szekszárdi fegyverboltban egy gázpisztolyt és hozzá 7 darab lőszert vett. Június 12-én Bajára utazott, ott egy hotelben szállt meg, majd 14-én este 19 óra körül az utcán találkozott egy ismerősével, N. M.-al és annak barátnőjével,  S. L.-al. Beszélgetés közben a vádlott közölte, hogy pénzre lenne szüksége, majd amikor az ismerősei azt válaszolták, hogy nem tudnak kölcsön adni, kezdeményezte, hogy közösen kövessenek el rablást. Az ismerősök ezt elvetették, majd mindhárman felmentek a vádlott szállodai szobájába, ahol a vádlott megmutatta a gázpisztolyát, és azon az éjszakán többször is szóba hozta, hogy sürgősen nagyobb pénzösszegre van szüksége.

Másnap reggel 6:45 óra körüli időben a vádlott bement egy bajai virágboltba, a pult mögött álló férfira, a bolt üzemeltetőjére fogta a gázpisztolyt, és pénzt követelt tőle. A sértett a pult alól elővette a táskáját, majd abból az engedéllyel tartott gáz-riasztó fegyverét, és a vádlottra fogta. Ekkor a vádlott a sértettre irányított fegyver ravaszát meghúzta, azonban a pisztoly nem működött, csak csattanó hangot adott. Ezután a vádlott elmenekült, a sértett és még két férfi egy darabig üldözte, és közben értesítették a rendőrséget is. A vádlottat még aznap, nem sokkal reggel 7 után elfogták.

A vádlott a nyomozás során részletes, bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett. Kihallgatásán arra hivatkozott, hogy a bűncselekményt az általa elfogyasztott kábítószerek hatása alatt követte el. Elmondása szerint a szálloda elhagyása után ismeretlen személytől "füves cigit" vásárolt, amit azonnal elszívott, és úgy érezte, teljesen kiütötte magát. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a vádlott a bűncselekményt megelőzően pentedront fogyasztott, ami nem minősül kábítószernek.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Fegyveres rablás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2013. június 26-án Ézsi Márk (1990 - bátai lakos) vádlottat, és ezért őt 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: