Személyi szabadság megsértése és más bűncselekmény Pécsett (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2014. január 15. szerda, 10:00
Összegzés: 

Sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése és súlyos testi sértés bűntettének elkövetésében találta bűnösnek a Pécsi Törvényszék 2013. május 29-én R. Sándor (1957 - pécsi lakos) vádlottat, és ezért őt 3 év börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság a vádlottat az ellene további egy rendbeli erőszakos közösülés bűntettének vádja alól felmentette.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott - a fellebbezés okának megjelölése nélkül - fellebbezést nyújtott be, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint a korábban már büntetett vádlott, Rézműves Sándor több évtizede ismerte Cs. Istvánné sértettet, mivel az asszony korábban a vádlott édesapjával élt élettársi viszonyban. A sértett Máriakéménden lakott, és korábban a vádlott is ott élt.

A vádlott édesapjának 2009-ben bekövetkezett halála után a vádlott és a sértett szerelmi viszonyba került egymással, de élettársi kapcsolat nem alakult ki közöttük, mivel a vádlott ekkor már Pécsett élt. A kapcsolat ideje alatt a vádlott többször is bántalmazta a sértettet, aki ezek miatt feljelentést tett a rendőrségen, azonban a büntető eljárásokat - a sértett indítványa miatt - meg kellett szüntetni.

2012. július 5-én a vádlott Máriakéméndre utazott a sértetthez, és az éjszakát is nála töltötte. Ekkor közösültek egymással. Másnap megbeszélték, hogy a sértett a vádlottal együtt Pécsre utazik, és ott töltik a hétvégét. Pécsre érkezésüket követően a vádlott és a sértett egy szórakozóhelyre ment, amely a vádlott törzshelye volt. Itt a vádlott találkozott egy barátjával. B. Jánossal, vele kezdett el italozni, míg a sértett nem fogyasztott alkoholt. Miután az italozást befejezték, hárman indultak el a vádlott lakásához, ahova a délutáni órákba érkeztek meg.

A lakásban a vádlott és a barátja tovább italozott, és mindketten leittasodtak. Este, amikor a vádlott vacsorázni szeretett volna, szólt a sértettnek, hogy vigyen ki nekik az udvarba vacsorát. A sértett kivitte az evőeszközöket, amikor a vádlott belekötött abba, hogy az egyik kés piszkos, majd visszakézből megütötte a sértettet az arcán, aki az ütés hatására földre került. A vádlott ekkor a sértetthez lépett, és a jobb lábát, melyen sportcipő volt, rátette a sértett nyakára, miközben az asszonyt szidalmazta.

A vádlott barátja ezt látva rákiabált a vádlottra, azonban a vádlott hangosan kérdőre vonta, miért avatkozik bele az ő családi ügyeibe, majd megindult a barátja irányába. B. János jobbnak látta, ha a helyszínről eltávozik.

A sértett - kihasználva, hogy a vádlott nem figyel rá - magához vette a táskáját és gyalogosan elindult, hogy hazamenjen a falujába. A sértett, jól sejtve, hogy a vádlott utána megy, egy közeli kertészetben kérte, hogy vigyék be a városba, mert fél a vádlottól. Ott közölték vele, ha valami gondja van, hívjon taxit, vagy hívja a rendőrséget, mivel a megkért férfi már ivott, így nem ülhetett kocsiba.

A sértett este 20:40 órakor felhívta a rendőrséget, és bejelentést tett, hogy a vádlott megrugdosta és biciklivel kergeti. A rendőrség ekkor egy járőrt küldött a kertészet címére. A sértett 21:05 órakor ismét hívta a rendőrséget, majd egy ideig várt a rendőrökre, ezután elbujt a közeli bokrokban. Itt találta meg őt a vádlott, aki megragadta az asszony haját, és a hajánál fogva rángatta vissza a házához. Közben a vádlott folyamatosan szidta a sértettet,  többek között azért is, mert szólt a rendőrségnek.

A házba érve a vádlott a sértettet az udvarra vitte, ahol ráparancsolt, hogy vetkőzzön meztelenre. A sértett ennek a felszólításnak félelmében eleget is tett. Ezt követően a vádlott a szerszámtárolóból előhozott egy 3,8 méter hosszú rozsdás láncot, ami korábban a kutya megkötözésére szolgált. Ezt a láncot a vádlott a sértett derekára csavarta, majd áthúzta az asszony lábai között, megkötözte az asszony kezeit is. Ezt követően a vádlott bevitte a sértettet a szerszámtárolóba, ahol egy fagerendán átvetette a láncot, majd úgy rögzítette a sértettet, hogy az csak lábujjon állva érte el a talajt. Ezután a vádlott ököllel többször megütötte a vádlottat, és közölte vele, hogy le fogja vágni a melleit és besózza, illetve kimegy a kertbe, ott egy gödröt ás, meg fogja ölni a sértettet, és abban a gödörben el fogja temetni.

Ezt követően a vádlott az asszonyt a gerendára fellógatva egy fél óráig magára hagyta. Az asszony nem tudott kiszabadulni, nagyon félt a vádlottól, helyzetét teljesen kilátástalannak látta. A vádlott később bement a sértetthez úgy, hogy egy baltát vitt magával, majd felszólította a sértettet, hogy hajtsa le a fejét, mert ő azt levágja. A vádlott lehajtotta a fejét, de a vádlott a baltát csak a kezében tartotta, azt még ütésre sem emelte.

Nem sokkal később a vádlott leszedte az asszonyt a gerendáról, de a láncot az asszony testére tekerve hagyta, majd a meztelen sértettet a lakásba vezette, ahol ráparancsolt, hogy térdeljen le. Amikor az asszony letérdelt, a vádlott többször is megrúgta, és a sértett egy idő után elveszítette az eszméletét. Ekkor a vádlott abbahagyta a bántalmazást, vizet locsolt az asszonyra, és amikor az magához tért, levette róla a láncot, majd felszólította, hogy feküdjön le az ágyba és pihenjen.

A sértett ágyba feküdt, és ott is maradt reggelig.

Július 7-én, szombaton a vádlott már nem bántalmazta a sértettet, látva törődött állapotát azt mondta neki, pihenjen, valamint krémet is adott a sértettnek azért, hogy kenje be az arcán jól látható sérüléseit. Majd közölte az asszonnyal, hogy ha el próbál menni, megöli, és ráparancsolt: ha valaki kérdi, mitől származnak a sérülései, mondja azt, hogy elesett a kerékpárral.

A sértett barátja aznap is kiment a házhoz, látta, hogy a sértett még mindig a ház udvarán van, amin csodálkozott is a pénteken történtek miatt.

A vasárnap is eltelt bántalmazás nélkül, majd este 20:30 órakor a vádlott az ágyban fekvő sértett mellé feküdt, levetkőztette és közösült a vádlottal, aki - félve a férfitől - ez ellen sem szóval, sem tettel nem tiltakozott. A vádlott sem fenyegetést, sem erőszakot nem alkalmazott.

Hétfőn a vádlott elengedte a sértettet, hogy otthon felvehesse nyugellátását, de figyelmeztette, hogy még aznap délután térjen vissza hozzá. Ezt a sértett félelmében megígérte, majd hazautazott. Otthon ismerősei - látva sérüléseit - értesítették a rendőrséget. A rendőrök később mentőt hívtak, ami a sértettet a mohácsi kórházba szállította. A sértett feljelentést is tett a rendőrségen a vádlott ellen, melynek során az erőszakos közösülés miatt magánindítványt terjesztett belő - áll az I. fokon lejáró bíróság ítéletében.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: