Emberölés Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2014. január 21. kedd, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa az emberölés bűntette miatt Szabó Attila Csaba ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletének a vádlott bűnösségére, a jogi minősítésre és büntetésére vonatkozó részét is. Így a vádlott jogerős büntetése 10 év börtönben letöltendő szabadságvesztés lett, amelyből a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: figyelembe véve minden körülményt, az I. fokú bíróság az elkövetett tetthez és a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetést szabott ki, így az ítélőtábla a büntetés enyhítésére nem látott semmilyen lehetőséget.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vagyontalan, alkalmi munkákból élő vádlott és L. Mihály sértett régóta ismerték egymást, baráti kapcsolatban álltak. A vádlott és élettársa, Cs. Edit egy szegedi hétvégi házban laktak, és oda 2012 októberében befogadták az egyébként hajléktalan sértettet, aki ettől kezdve az udvaron lévő lakókocsiban lakott.

A vádlott és a sértett napi rendszerességgel fogyasztott szeszes ital.

2012. november 30-án a vádlott jelentős mennyiségű alkoholt ivott, amitől nagyon lerészegedett. Ezen a napon a sértett is nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, szintén súlyos fokban ittas lett, és még az éjszakai órákban is együtt italoztak.

December 1-én hajnali 4 óra körül a vádlott és élettársa között szóváltás alakult ki, mire Cs. Edit kiment az udvarra. Ezt követően az ágyon ülő vádlott és egy széken ülő sértett is - ismeretlen okból - összeveszett. Ennek során a vádlott egy zsebkéssel a sértettet mellkason szúrta, aki ettől a székről a földre esett. A vádlott, látva mi történt, előbb megpróbálta a sértettet újraéleszteni, majd értesítette a mentőszolgálatot. A mentősök 4 óra 22 perckor már kiérkeztek a házhoz, azonban a szakszerű orvosi ellátás ellenére a sértett a helyszínen külső és belső vérzés következtében meghalt.

A vádlott az által elkövetett bűncselekményt megbánta, a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett - áll az első fokon eljáró bíróság ítéletében.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2013. június 18-án Szabó Attila Csaba (1963 - szegedi lakos) vádlottat, és ezért őt 10 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője eltérő minősítést, halált okozó testi sértés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: