Életveszélyt okozó testi sértés kísérlete Kecskeméten

Tárgyalás időpontja: 
2014. január 23. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt Németh Csaba Pál és társai ellen indított büntető ügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletének az I. rendű vádlottra vonatkozó részét.

A ítélőtábla az I. rendű vádlott büntetésének tartamát 3 év 6 hónapról 2 év 6 hónapra enyhítette, és kimondta: a büntetést börtönben kell végrehajtani. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének letöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: tekintettel a cselekmény összes körülményére, egyebek mellett kiemelten arra, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt, az ítélőtábla úgy ítéli meg, hogy az I. fokú bíróság eltúlzottan súlyos büntetést szabott ki, ezért döntött annak enyhítése mellett az ítélőtábla.

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

 

A bűncselekményről

 

2012. június 17-én délután az egymással baráti viszonyban lévő vádlottak Kecskemét főterén az un. "békás szökőkút" mellett kialakított sakkasztaloknál más személyek társaságában beszélgettek, miközben az I. és a II. rendű vádlott szeszes italt fogyasztott. A III. rendű vádlott, B.-né U. Edina a szintén itt tartózkodó, ittas állapotban lévő, 69 éves L. Béla sértettel beszélgetett, akiről köztudomású volt, hogy szeret a nőknek udvarolni. A sértett el is kezdett udvarolni a III. rendű vádlottnak, majd 17óra előtt úgy döntöttek, elmennek sört venni a közeli italboltba.

A III. rendű vádlott ezt közölte a féltékeny és agresszív természetű élettársával, a II. rendű vádlottal, aki ittasan hangot is adott féltékenységnek. Az eseményeket figyelte az I. rendű vádlott is, aki legalább 3 liter bort ivott meg aznap. Pár perc múlva az I. és a II. rendű vádlott az I. rendű vádlott kezdeményezésére követni kezdte a sértettet és a III. rendű vádlottat, akik a közel italboltot zárva találták, ezért egy presszó felé indultak.

Az őket követő II. rendű vádlott folyamatosan féltékenységét hangoztatta, és azt hajtogatta, ha a III. rendű vádlott "enged valamit" a sértettnek, akkor megveri élettársát és a sértettet is. Az I. rendű vádlott pedig elmesélte, hogy ő már korábban megverte a sértettet, és ha valami baja lesz a III. rendű vádlottnak, megint megteszi, ha kell. Útközben az I. rendű vádlott kiráncigált a földből egy fakarót, majd amikor beérték a sértettet, az I. rendű vádlott - szóváltás nélkül - a karóval lesújtott a neki háttal álló sértett fejére. A sértett a földre esett, a feje erősen vérzett.

A vádlottak ezt követően futva távoztak a helyszínről. Egy szemtanú érte4sítette a rendőrséget, a vádlottak rövid időn belül lefogták, míg a mentősök kórházba szállították a sértettet, aki 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az életveszélyes állapot elmaradása nem az elkövetőn múlott.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2013. június 5-én Németh Csaba Pál (1978 - kecskeméti lakos) vádlottat, és ezért őt 3 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol csak az I. rendű vádlott ügyét tárgyalták, mivel az ügy II. és III. rendű vádlottjára kiszabott I. fokú az ítélet korábban jogerőre emelkedett.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: