Adócsalás és más bűncselekmények Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2014. január 30. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt ifj. U. Miklós és társai ellen indított büntető ügyben a Szegedi Törvényszék I fokon meghozott ítéletét. Az I. rendű vádlott büntetését az ítélőtábla 5 évre súlyosította, és súlyosabb lett a II. rendű vádlott id. U. Miklós büntetése is, akit 4 év 6 hónap börtönre ítélt a bíróság.

A két büntetés súlyosításra azért került sor, mert az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az I. fokon eljáró bíróság nem értékelte kellő súllyal a súlyosító körülményeket, így - mások mellett - a bűncselekmény elkövetésével okozott adóhiány nagyságát.

Az I. és a II. rendű vádlott mellett letöltendő szabadságvesztés büntetés kapott a IV., a VI., a IX. rendű vádlott, míg a III., az V., a VII., a VIII., a X. és a XII. rendű vádlottakat végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A XI. rendű vádlott ügyét az ítélőtábla elkülönítette, így esetében nem született ítélet.

A Szegedi Ítélőtábla megállapította: mivel a II. rendű vádlott nem volt az Agrotron Bt. ügyvezetője, így ő is csupán bűnsegédként követte el a bűncselekményeket. Jogszabályváltozás folytán az I. rendű vádlott vonatkozásában a számvitellel kapcsolatos bűncselekmény abban jelentkezett, hogy a 2008. évi üzleti évről készült beszámolót az Agrotron Bt. nem tette közzé, ezt azonban a többi vádlott nem tudhatta, így bűnösségük megállapítását a számvitel rendjének megsértése miatt az ítélőtábla mellőzte. Több vádlott esetében ez volt a büntetés enyhítésének oka.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Tizenkét vádlottas perben hozott ítéletet 2013. május 27-én a Szegedi Törvényszék. Az első fokú ítélet szerint az I. rendű vádlott, ifj. U. Miklós, aki a Makón bejegyzett Agrotron Bt. vezető tisztségviselője volt 2007. december 17-től és a II. rendű vádlott id. U. Miklós, aki szintén részt vett a társaság gazdasági tevékenységének irányításában bűnös társtettességben elkövetett adócsalás, társtettességben elkövetett számvitel rendjének megsértése bűntettében, valamint folytatólagosan, társtettességben elkövetett magánokirat hamisítás vétségében.

Ezért a törvényszék az I. rendű vádlottat 4 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra, 5 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra, továbbá 8 millió forint pénzmellékbüntetésre ítélte. A II. rendű vádlott büntetése 3 év 6 hónap börtön, 4 év közügyektől eltiltás, 5 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltás, továbbá 8 millió forint pénzmellékbüntetés lett. A többi vádlottat, akik bűnsegédként vettek részt a bűncselekmény elkövetésében, a törvényszék enyhébb büntetéseket (rövidebb tartamú börtön, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés) ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész több vádlott esetében a büntetés súlyosítása, míg a vádlottak és védőik részben felmentés, részben a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

 

A bűncselekményről

 

Az I. és a II. rendű vádlott 2008-ban az Agrotron Bt. nevében nagy mennyiségben vásárolt számla nélkül, ismeretlen termelőktől, illetve viszonteladóktól gabonát, melyet számlával értékesítettek tovább. A számla nélküli beszerzéseket különböző gazdasági társaságok által kiállított számlákkal kívánták legalizálni. A valótlan számlákat kiállító gazdasági társaságok (amelyek számláit a többi vádlott állította ki, és ezért különböző mennyiségű pénzt kapott), valamint D. Tamás V. rendű vádlott egyéni vállalkozó 2008-ban egyáltalán nem foglalkoztak gabonatermesztéssel, forgalmazással, közvetítéssel, értékesítéssel, az Agrotron Bt. és ezen társaságok között a valóságban gazdasági esemény nem történt.

Az I. és a II. rendű vádlottak 2008-ban a valótlan tartalmú költségszámlák számvitel iratok között szerepeltetésével és ÁFA-bevallásban történő feltüntetésével, az ÁFA-tartalmának levonásba helyezésével összesen 258 millió 720 ezer forint kárt okoztak a magyar állami költségvetésnek ÁFA adónemben. Az I. és a II. rendű vádlott tevékenységével megszegte a számvitelről szóló törvény előírásait, és megvalósult a magánokirat hamisítás vétsége is.  Az I. és a II. rendű vádlottak cselekményeiket egymás tevékenységéről tudva, szándékegységben valósították meg - áll az I. fokú bíróság ítéletében, amit az ítélőtábla az ítélet indoklásában kifejtett módon megváltoztatott.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: