Életveszélyt okozó testi sértés Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2014. február 18. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt Baráth András ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. A szabadságvesztés időtartamát, melynek végrehajtási fokozata börtön, a táblabíróság 4 évről 5 év 6 hónapra súlyosította. A szabadságvesztésből a vádlott legkorábban annak kétharmad része kitöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: minden körülményt figyelembe véve az ítélőtábla eltúlzottan enyhének találta az I. fokon kiszabott büntetést, ezért kerül sor annak súlyosítására.

 

A bűncselekményről

A vádlott, Baráth András 2010 decemberében portásként dolgozott a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinika Központ Sebészeti Klinikáján. A klinika dolgozói december 1-én tartották szokásos évzáró rendezvényüket a Pick Klubban. A vádlott feladata ezen a rendezvényen videofelvétel készítése is volt. A vádlott az esten annyi alkoholt fogyasztott, hogy közepes fokú alkoholos befolyásoltság állapotába került, videokészítés közbeni magatartását többen is nehezményezték, és egy kollégájával, L. Lászlóval összetűzésbe keveredett. Ekkor a vádlottat L. László megütötte, a vádlott 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A rendezvényen részt vett dr. H. Tamás sértett, a sebészeti klinika főorvosa is, aki a vádlottat csak futólag, látásból, a munkahelyéről ismerte. A sértett december 12-én 0 óra 30 perckor távozni akart a rendezvényről, ezért a klub elé taxit hívatott. Miközben az utcán várakozott, megjelent a vádlott, és az eljárás során pontosan meg nem állapítható okból a kezében lévő borosüveggel több alkalommal hátulról megütötte a sértettet, aki a földre került, és a vádlott a földön fekvő sértettet tovább bántalmazta. A sértett védekezni próbált, az ütések egy részét a kezével kivédte, de a többi ütés a fejét érte.

Ekkor lépett ki az épületből két, a rendezvényen részt vevő személy, egyikük a vádlotthoz lépett, megfogta annak kezét, és a vádlottat elhúzta a sértettől. Ekkor a vádlott felhagyott a bántalmazással, és távozott a helyszínről.

A bántalmazás következtében a sértett több ujja eltört, és koponyaűri sérüléseket szenvedett, ami közvetlen életveszélyes állapotot idézett elő. A sértett 10 hét alatt gyógyult fel sérüléseiből, de kezében maradandó fogyatékosság alakult ki, emellett szorongászavar, neurotikus állapot is fellépett.

 

Az I. fokú ítéletről

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a a Szegedi Törvényszék 2013. április 9-én Baráth András (1955 - hódmezővásárhelyi lakos) vádlottat, és ezért őt 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: