Életveszélyt okozó testi sértés Kiskőrösön

Tárgyalás időpontja: 
2014. február 21. péntek, 09:30
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt Toti Zoltán ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év szabadságvesztés és 5 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró bíróság megalapozott ítéletet hozott, és arányos büntetést szabott ki, így annak lényeges súlyosítása nem indokolt, míg enyhítése szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A magyar anyanyelvű, román állampolgár vádlott 2012 augusztusa óta él Magyarországon, ahol munkát vállalt. Az év november 8-án délután kiskőrösi lakásában italozott egy barátjával, M. C.-val majd este egy kocsmában söröztek, ahonnan 23 óra körül átmentek egy sörözőbe, ahol tovább söröztek. Az elfogyasztott alkoholtól mind a ketten ittas állapotba kerültek.

B. Imre sértett azon az estén, még a vádlott érkezése előtt, ugyanebbe a sörözőbe ment, egy barátjával italozott, és szintén leittasodott. A sértett 15 ezer forint értékű kerékpárral érkezett a sörözőbe, amit az utcán lezáratlanul a falhoz támasztott.

2012. november 9-én éjszaka 1:30 óra körül a vádlott barátja úgy döntött, hogy hazamegy, és anélkül, hogy a vádlottnak szólt volna, kiment a sörözőből, majd elindult a lakására. Mikor ezt a vádlott észrevette, elhatározta, hogy utána megy, és megkeresi. Kilépve a sörözőből, anélkül, hogy szólt volna a sértettnek, felült annak kerékpárjára, és elhajtott. A vádlott nem akarta a kerékpárt ellopni, szándéka csak a használtra terjedt ki. A sértett, látva, hogy valaki elvitte a kerékpárját, kirohant a sörözőből, még látta a kerékpárján távozó vádlottat, utána is kiabált, de a vádlott nem állt meg.

A sértett ekkor a vádlott után ment, kiáltozva, szitkozódva üldözte a vádlottat, aki a Piac téren leszállt a bicikliről, azt letámasztotta egy kerítéshez, és magához vett egy ott talált, kb. egy méter hosszú cseréplécet. A sértett időközben a vádlotthoz ért, és a kerékpárját követelte vissza. Ekkor a vádlott a cserépléccel legalább egyszer fejen ütötte a sértettet, majd miután a sértett földre került, még 2-3-szor fejen ütötte, egyszer pedig belerúgott. A sértett - akinek feje vérezni kezdett - elájult.

A sértett állapotát láva a vádlott kivette a magatehetetlen férfi zsebéből a pénztárcáját (értéke mintegy 2.000 Ft), majd a bántalmazáshoz használt cseréplécet fogva elhajtott a kerékpárral. Útközben a vádlott magához vette a pénztárcában lévő, pontosan nem meghatározható összegű, de legalább 2 ezer forint készpénzt, a cseréplécet és a pénztárcát pedig bedobta a közeli temetőkertbe.

Nem sokkal később a vádlottat a lakása közelében a rendőrjárőr igazoltatta, és a bekísérték a rendőrségre.

A sértett a támadás során közvetlen életveszélyes sérüléseket szenvedett, életét a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2013. november 12-én Toti Zoltán (1988 - román állampolgár - kiskőrösi lakos) vádlottat. Ezért őt a bíróság - halmazati büntetésül - 6 év szabadságvesztésre és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: