Életveszélyt okozó testi sértés Szabadszálláson (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2014. március 5. szerda, 14:30
Összegzés: 

Megváltoztatta a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa. A vádlott, Lakatos Kálmán főbüntetését 6 évre súlyosította, mert úgy ítélte meg, hogy az I. fokú bíróság indokolatlanul enyhe büntetést szabott ki a vádlottal szemben, aki nem csupán különös visszaeső, hanem korábban már többször is elítélték erőszakos bűncselekmények miatt. Ezt a cselekményét egy pár héttel korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés és büntető eljárás hatálya alatt követte el, így a társadalomra különösen veszélyes elkövető esetében a büntetési célok csak hosszabb tartamú szabadságvesztés alatt valósulhatnak meg.

 

A bűncselekményről

 

2012. július 5-én a késő délutáni órákban az ittas vádlott Szabadszálláson egy presszóban tartózkodott. Ugyanitt szórakozott Sz. István sértett is, aki szintén fogyasztott alkoholt. A vádlott Sz. Istvánnal beszélgetett, majd egy idő után belekötött, az erejével hencegett, hangoskodott mindaddig, míg a csapos ki nem küldte őket a presszóból.

A vádlott és a sértett az utcán tovább folytatták a hangoskodást, egymást rángatva dulakodni kezdtek, lökdösődtek. A vádlott úgy meglökte Sz. Istvánt, hogy az egyensúlyát veszítve háttal nekiesett a presszó ártáblájának, és fejjel betörte az ártáblát védő üveget. A vádlott ekkor megpróbálta megrúgni a sértettet, de ez nem sikerült neki.

A presszóban lévők észlelték a kinti rendbontást, kimentek, egyikük szétválasztotta a dulakodókat. A vádlott ekkor visszament a presszóba, a sértett pedig eltávozott a helyszínről. Kb. félóra múlva a sértett visszatért a presszóba, hogy folytassa az italozást. A vádlott ismét kötekedni kezdett vele, majd egy idő után letörte egy söröspohár peremét, a sértetthez lépett, és kaszáló mozdulattal a csorba pohárral a sértett nyakához csapott. A vádlott a sértett nyakát két helyen megvágta, az így okozott sebek vérezni kezdtek. A sértett ekkor beszaladt a presszó raktárába, a vádlott pedig elhagyta a helyszínt.

A sértett sérülései 8 napon belül gyógyulok voltak, de a súlyosabb sérülés kialakulása nem a vádlott akaratán, hanem a véletlenen múlott.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2013. október 11-én Lakatos Kálmán (1989 - szabadszállási lakos) vádlottat, és ezért őt, mint különös visszaesőt, halmazati büntetésül 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: