Hivatali vesztegetés a gyulai határátkelőn - Kilenc határrendészt és egy pénzügyőrt is bűnösnek találtak

Tárgyalás időpontja: 
2014. március 7. péntek, 09:00
Összegzés: 

A hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt D. György és társai ellen indított büntetőügyben X. rendű vádlottat bizonyítékok hiányában az ellene emelt vád alól felmentette, a többi vádlott esetében a Gyulai Törvényszék által I. fokon kiszabott büntetéseket helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa.

Így a bűncselekmény sorozatban részt vevő határrendészek és a pénzügyőr jogerős büntetése többnyire a törvényi minimum (2 év) közelében kiszabott  szabadságvesztés lett. Öt vádlott esetében ez végrehajtásában felfüggesztett, míg 6 vádlottnál végrehajtandó szabadságvesztést jelent Utóbbiak esetében a határrendészeti foglalkozás gyakorlásától is eltiltották a vádlottakat. A legsúlyosabb büntetést - 4 év börtönt és 4 év közügyektől eltiltást - a II. rendű vádlott kapta, aki tolmácsként vett részt a bűncselekmények elkövetésében.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon kiszabott büntetések inkább enyhék, mint súlyosak, így enyhítésük szóba sem jöhetett. Bár a megvádolt rendőrök és a pénzügyőr nem nagy összegekre követték el a bűncselekményeket, ám tekintve, hogy Magyarországon a korrupciós bűncselekmények elszaparodottak, a Szegedi Ítélőtábla következetesen azt a gyakorlatot követi, hogy aki hivatalos személyként korrupciós bűnt követ el, azt letöltendő szabadságvesztéssel sújtja. Teszi ezt a társadalom védelmében és azért, hogy a hivatalos személyekben tudatosuljon: korrupció esetén börtönbe kell vonulniuk.

Jelen ügyben több vádlottat az I. fokú bíróság csak felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, de mivel az ítélet ellen nem volt ügyészi fellebbezés, így az ő büntetésük nem változhatott.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

A X. rendű vádlott esetében az ítélet nem emelkedett jogerőre, mivel az ítélőtábla ellentétes álláspontra helyezkedett, mint a Gyulai Törvényszék, és ezzel megnyílt a III. fokú eljárás lehetősége. A X. rendű vádlott és ügyvédje nem fellebbezett, míg az ügyész három napi gondolkodási időt kért.

 

A bűncselekményről

 

2010. május 30-án délután a gyulai határátkelőhelyen belépésre jelentkezett K. S. (XVII. rendű) vádlott kamionsofőr gépjárművével. Az okmányellenőri szolgálatban lévő Sz. Róbert (XI. rendű vádlott) határrendész megállította azzal, hogy a járművön lévő gumik a KRESZ előírásainak nem felelnek meg, kopottak.

A határrendész ezt követően telefonon felhívta K. Györgyöt (II. rendű vádlott), aki tolmácsként vett részt a bűncselekményben. Ő ezt követően telefonon arra bujtotta fel a török sofőrt, hogy adjon csúszópénzt a XI. rendű vádlottnak. A II. rendű vádlott rábírására a XVII. rendű vádlott 10 eurót adott át a XI. rendű vádlottnak, aki ezen jogtalan előnyért hivatali kötelességét megszegve a török sofőrt kamionjával szankcionálás nélkül be- és továbbengedte.

Ez csak egy tényállási pont abban a bűncselekmény sorozatban, amely ügyében 24 vádlottra hozott ítéletet 2013. június 3-án a Gyulai Törvényszék.

Az I. fokú ítélet szerint az említett esettel együtt a 2010. november végig terjedő időszakban összesen 16 vesztegetési ügyben több kamionsofőr mellett 10 határrendészt és egy pénzügyőrt marasztaltak el vesztegetés miatt.

A bűncselekmények többnyire a következő forgatókönyv szerint zajlottak. A határrendészek - alappal vagy alap nélkül - szabálysértést állapítottak meg a belépésre jelentkező kamionosoknál, majd szóltak a a II. rendű vádlott tolmácsnak, aki telefonon rábeszélte a sofőröket, hogy ha meg akarják úszni a büntetést, és gond nélkül szeretnének továbbhaladni, adjanak csúszópénzt a később megvádolt határrendészeknek. Az I. fokú ítélet szerint ez az összeg lehetett, 10, 20, 50 és 100 euró is.

Az ügyre telefonlehallgatás módszerével derített fényt a Belügyminisztérium Rendvédelmi Hivatala és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Az I. fokú ítélet a török kamionsofőrökre, akik minden esetben beismerő vallomást tettek, megrovás szabott ki, míg a legsúlyosabb büntetést, 4 év börtönt és 4 év közügyektől eltiltást a II. rendű vádlott kapta. A bűncselekmény sorozatban részt vevő határrendészek és a pénzügyőr büntetése többnyire a törvényi minimum (2 év) közelében kiszabott  szabadságvesztés lett. Öt vádlott esetében végrehajtásában felfüggesztett, míg 6 vádlottnál végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki a Gyulai Törvényszék. Utóbbiak esetében a határrendészeti foglalkozás gyakorlásától is eltiltották a vádlottakat. Valamennyi vádlottnál vagyonelkobzást is elrendelt az I. fokon eljáró törvényszék.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, amely e héten kedden tartotta meg az első tárgyalási napot. Ezen a török vádlottak nem vettek részt.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: