Emberölés Hódmezővásárhelyen

Tárgyalás időpontja: 
2014. március 25. kedd, 11:15
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa az emberölés és más bűncselekmény miatt P. Martin ellen indult büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletének a vádlott bűnösségére és a büntetés mértéke vonatkozó részét. Így a vádlott jogerős büntetése 11 év börtön és 10 év közügyektől eltiltás lett. A vádlott legkorábban a büntetés 2/3-ad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokon eljáró törvényszék a bűncselekményhez mérten arányos büntetést szabott ki, így annak jelentős enyhítése - amit a vádlott és a védő kért - szóba sem jöhetett. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

1./ A letartóztatása előtt munkanélküli, kóros gyógyszerfüggésben szenvedő  vádlott épp gyógyszerfüggősége és az ettől kialakult magatartása miatt rendszeresen konfliktusba került édesanyjával, P.-né R. Mónikával (1961). A vádlott többször ellopta az anyja értéktárgyait azért, hogy azokat eladva gyógyszerhez jusson. Megrongálta az anyja házának kerítését is, és ezek miatt a sértett a vádlottat kitiltotta a házából, elvette a lakáskulcsát is.

2012. szeptember 22-én a vádlott megjelent anyja házánál, és a sértett gépkocsibejárón parkoló autójából kiszerelte a hangfalakat, majd azokat elvitte és eladta. A vádlott húga ezt látta, és telefonon szólt az anyjuknak, aki este 6 óra körül ért haza. Ekkor már a házban volt a vádlott testvére és annak barátja, majd nem sokkal később megjelent a vádlott is, akit a sértett számon kért, hogy miért szerelte ki a hangfalakat. A sértett azt válaszolta, hogy azokat korábban ő vette, és azért adta el, mert élelemre volt szüksége.

Ezt követően a vádlott pénzt kért az anyjától és a testvérétől, de mivel ők nem adtak, pénz után kezdett kutatni a lakásban. Az anyja felszólította, hagyja el a lakását, és ekkor szóváltás alakult ki az anya és fia között a lakás konyhájában.

A vádlott veszekedés közben elővett a konyhaszekrény fiókjából egy 20 centis kést, az anyja felé fordította, és azt a kijelentést tette: "Mindjárt leszúrlak!". A sértett ettől megijedt, nem mert válaszolni. Ekkor a vádlott testvére megkérte a vádlottat, hogy tegye el a kést, aki a kést vissza is tette a fiókba. Ezután megint pénzt követelt a testvérétől és az anyjától, de mivel nem kapott, elment a lakásból.

A sértett még aznap elment a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságra és feljelentést tett a vádlott ellen.

2./ A vádlott ezt követően több alkalommal állt pszichiátria kezelés alatt a makói kórházban, ahonnan azonban minden alkalommal elbocsátották. Ezt követően 2013. január 24-én öngyilkossági szándékkal megsebezte bal karját. Sérüléseit a hódmezővásárhelyi kórházban ellátták, de mivel az osztályos kezelést nem vállalta, elbocsátották.

A vádlott ebben az időszakban anyja házában lakott. Gyakori volt köztük a vita amiatt, mert a vádlott nem dolgozott, másrészt a magatartását is kifogásolta az anyja. A viták során a sértett többször is felszólította a fiát, hogy hagyja el a házat, illetve hogy kezeltesse betegségét.

2013. január 27-én kora délután - pontosan nem meghatározható okból - ismét szóváltás alakult ki a vádlott és a sértett között, amikor a sértett felszólította a fiát, hogy költözzön el, és elvette a lakáskulcsait is. A vádlott ekkor elment otthonról, találkozott nagynénjével, volt élettársával, majd egy presszóban 3 deci bort ivott meg, és ezt követően anyja házához ment. Átmászott a kapun, majd bement a lakásba, és közölte az anyjával: ott akar aludni, mert nincs hova mennie. Az asszony azt válaszolta: menjen ahova akar, a lakásban nem maradhat.

Ettől a kijelentéstől a vádlott indulatba jött, az ágyon ülő sértetthez lépett, megfogta a nyakát, befogta a száját és az orrát, eközben az ágyra szorította. A védekező sértettre a vádlott egész testével ráfeküdt, hogy ne tudjon kitörni, és a sértettet leszorított állapotban tartotta azért, hogy megölje. Az asszony légutai elzáródtak, és ennek következtében meghalt. Mivel a vádlott nem volt biztos abban, hogy az anyja meghalt, kiment a konyhába, kést vett magához, és azzal átvágta a sértett nyakát. A vágás a halál bekövetkezte után történt.

Ezt követően a vádlott felhívta a testvérét telefonon, és azt állította, hogy akkor ért haza, az anyjukat, aki öngyilkos lett, már holtan találta. "Hívd a mentőket!" - kérte a húgát. Ő ez megtette, de a kiérkező mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

"A vádlott az emberölés bűntettéről az eljárás során teljes bűnösségre kiterjedő, tényfeltáró beismerő vallomást tett" - áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Társtettesként elkövetett emberölés bűntettében és zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2013. október 29-én P. Martin (1992 - hódmezővásárhelyi lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 11 év börtönre és 10 év közügyektől letiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés 2/3-ad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Egyéb információ: 

Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár

Mobil: 30/337-3653

Telefon: 62/568-592

E-mail: batyiz@szegeditb.birosag.hu

Eljáró bíróság: