Halált okozó testi sértés Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2014. március 27. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a halált okozó testi sértés bűntette miatt Lévai Zsolt ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletének a vádlott bűnösségére és a büntetésre vonatkozó részét. Így a vádlott jogerős büntetése 4 év 6 hónap börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokú bíróság, minden körülményt mérlegelve, megalapozott ítéletet hozott, így az ítélőtábla sem a büntetés lényeges súlyosítását, sem lényeges enyhítését nem látta indokoltnak.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

2012. január 6-áról 7-ére virradóra a vádlott, valamint J. Zoltán és T. Nándor a szegedi Sellő étteremben, mint rendezők. P. Péter László sértett - aki korábban nem ismerte a vádlottat - ekkor megjelent az étteremben, ott szórakozott, ivott, majd az egyik asztalnál ülve elaludt. Úgy éjjel 2 óra körül J. Zoltán felébresztette a sértettet, majd kabátjánál fogva kivezette a bejárai ajtó elé, és ott magára hagyta.

Nem sokkal ezután a pár méterre tartózkodó vádlott odalépett a sértetthez, és anélkül, hogy a sértett bármilyen támadó mozdulatot tett volna a vádlott felé, egyszer ököllel megütötte az arcán. A sértett a vádlott ütése következtében a bejárati lépcső második fokáról hanyatt esett, beverte fejét a betonozott járdába és elveszítette eszméletét. A sértett a sérülések következtében kómába esett.

Az étterem előtt tartózkodó személyek a sértetthez mentőt hívtak, és értesítették a rendőrséget. A sértetten idegsebészeti műtétet hajtottak végre, tudata azonban az elszenvedett koponya és agysérülés jellege miatt nem tért vissza. A sértett koponyatörés, agyroncsolódás, a kialakult elhúzódó kómás állapot, valamint a mozgáshiány miatt kialakult felfekvések, elhúzódó szepszis miatt 2012. június 26-án meghalt.

A vádlott a cselekmény elkövetése után a helyszínt elhagyta, ismeretlen helyre távozott, majd másnap meghatalmazott védőjével önként megjelent a rendőrségen. A vádlott az I. fokú tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy a terhére rótt cselekményt elkövette, azonban jogos védelmi helyzetre hivatkozott.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2013. október 5-én Lévai Zsolt (1986 - szegedi lakos) vádlottat. Ezért őt a bíróság 4 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen a jogos védelmi helyzet megállapítása, a vádlott felmentése, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: