Rablás bűntettének kísérlete Orosházán

Tárgyalás időpontja: 
2014. április 2. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a rablás bűntettének kísérlete miatt Bogdán Attila ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletének a vádlott bűnösségére és büntetésére vonatkozó részét. Az ítéletet csak annyiban változtatta meg az ítélőtábla, hogy nem az elkövetési, hanem az elbíráláskori törvényt alkalmazta. Így a vádlott jogerős ítélete 3 év 8 hónap fegyház és 4 év közügyektől eltiltás lett. A vádlott - az elbíráláskori törvény szabálya szerint - a szabadságvesztésből legkorábban a büntetés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. 

A bűncselekményről

Az I. fokú ítélet szerint a korábban többször büntetett, hajléktalan, munkaviszonnyal nem rendelkező, speciális bűnismétlő vádlott 2013. április 15-én délután összesen 8 deci bort fogyasztott, enyhe fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A bűncselekményt megelőzően kukázás közben talált egy fekete színű, 30 centiméter hosszú, ujjnyi vastagságú műanyag csövet, és elhatározta, hogy bemegy az orosházi Állomás téren lévő 2. számú postahivatalba, ott megszerzi a postán levő pénzt, és az akciójához ezt a csövet fenyegetéshez használja fel.

Délután 3 óra 3 perckor a vádlott bement a postahivatalba, ott azonnal az egyik pénztári ablakhoz lépett, és a jobb kezében lévő, fegyvernek látszó tárgyat S. K. postai alkalmazott nő felé tartotta úgy, hogy azt a pulton kitámasztotta. Ekkor a vádlott "Szabad a nagyját?" felszólítással készpénz átadását követelte. Az alkalmazott a tárgyat látva megrémült, de a pénzt nem adta át, s miközben a vádlottra kiáltott ("Mit akar tőlem? Nincs nálam pénz!") a lábával lenyomta a néma riasztásra szolgáló riasztó pedált.

A vádlott a postai alkalmazott reakcióján meglepődött, majd miután a hölgy többször is megismételte, hogy nem tud pénzt adni, a vádlott a hivatalból higgadtan, nem sietősen távozott a vasútállomás épülete felé. Eközben a műanyag csövet eldobta. A vádlottat később a rendőrség egy italboltból állította elő.

Az I. fokú ítéletről

Rablás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2013. október 11-én B. Attila (1955 - orosházi lakos) vádlottat, és ezért őt 3 év 8 hónap fegyházra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész a vádlott javára anyagi jogszabály téves alkalmazása miatt nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: