Sikkasztás bűntette és más bűncselekmények Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2014. április 11. péntek, 12:30
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt K. Szilveszter és társa ellen indított büntetőügyben A Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Az I. és a II. rendű vádlottak adócsalás bűntetteként értékelt cselekményét folytatólagosan elkövetettnek, Az I. rendű vádlott társtettesként, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségeként értékelt cselekményét bűnsegédként elkövetettnek minősítette az ítélőtábla.

Az I.  fokon kiszabott büntetés csak annyiban változott, hogy az I. rendű vádlottal szemben 8,6 millió forintra vagyonelkobzást rendelt el az ítélőtábla. Így a vádlottak jogerős büntetése: I. rendű vádlott - 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtön és 2 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás, 8,6 millió forintra vagyonelkobzás. II. rendű vádlott - 4 év börtön, 4 év közügyektől eltiltás és 4 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás, 107,2 millió forint összegre vagyonelkobzás lett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményekről

 

1./ A II. rendű vádlott 2000. június 1-től a TBG-Polydom Kft. főmérnöke, 2006. április 13-tól 2007 áprilisában történt visszavonási cégvezető-főmérnöke volt. A kecskeméti székhelyű kft., - amely 2011. május 2-án felszámolásra került -, fő tevékenységi köre építési betonelemek gyártása, fa-, építőanyag-, szaniterárú nagykereskedelem, építőipari gépek kölcsönzése, mérnöki tevékenység, tanácsadás, stb. volt.

A II. rendű vádlott feladatát képezte a kft. vevő és szállító partnereivel való kapcsolattartás, a betonszállítási szerződések megkötése, a gyártáshoz szükséges alapanyagok megrendelése. A pénzkezelés körében munkaköri jogosultsága kiterjedt a számlák elkészítésére, átvizsgálása, aláírása, a készpénzes ki- és befizetések átvételére és teljesítésére.

A II. rendű vádlott 2007. márciusig terjedő időszakban munkahelyén a Kft. vevőitől számlák szerint befogadott készpénzt csak papíron vételezte be a kft. pénztárába, ugyanakkor rendszeresen adott utasítást a kft. pénztárosának arra, hogy a vevőktől befolyt készpénzt azonnal helyezze kiadásba a Kft. szállítói részére.

A II. rendű vádlott 2006. június és decembere között összesen 25 alkalommal készpénzben vett fel kiadási pénztárbizonylatok alapján a kft. pénztárából összesen 46,7 millió forintot, azonban ezt nem adta át a beszállítók részére. A II. rendű vádlott a felvett és rábízott összegekkel a kft. pénztára felé sem számolt el, azt jogtalanul eltulajdonította.

2./ A II. rendű vádlott 2006 novemberétől 2007 márciusáig összesen 86,2 millió forint készpénzt helyezett kiadásba az I. rendű vádlott által képviselt Szirtfok Kft. szállító részére, az I. rendű vádlott által a II. rendű vádlott kérésére kiállított fiktív számlák alapján. A II. rendű vádlott e fiktív számlák felhasználásával as Szirtfok Kft. részéről valójában meg nem valósult sóder és kavics szállításokat igazolt le valótlan tartalmú, fiktív szállítóleveleket írt alá, a 86 millió forintot eltulajdonította, a fiktív számlák kiállításáért az I. rendű vádlottnak pedig 8,6 millió forintot fizetett.

A II. rendű vádlott a TBG-Polydom Kft. sérelmére összesen 132,9 millió rábízott készpénzzel rendelkezett jogtalanul a sajátjaként.

A II. rendű vádlott által rendelkezésre bocsátott fiktív számlákon szereplő ÁFA összegeket a tévedésben lévő TBG-Polydom Kft. több ÁFA-bevallásában szerepeltette, és a II. rendű vádlott magatartásának következtében az APEH megtévesztésével ÁFA adónemben összesen 12,3 millió forinttal jogellenesen megkárosította a költségvetést.

Az I. rendű vádlott tisztában volt azzal, hogy a TBG-Polydom Kft. részére kibocsátott számlák fiktívek, az azok mögött meghúzódó szóbeli szerződés színlelt, a tényleges teljesítések nem történtek meg. A Szirtfok Kft. a fenti számlák alapján több hónapban ÁFA befizetésre nem került sor.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Adócsalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti törvényszék 2013. október 2-án K. Szilveszter (1970 - csengődi lakos) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság I. fokon 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönre és 2 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, B. György József (1958 - kecskeméti lakos) folytatólagos elkövetett sikkasztás és adócsalás bűntettéért, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért, mint társtettes - halmazati büntetésül - 4 év börtön, 4 év közügyektől eltiltás és 4 év  gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás büntetést kapott. Emellett a bíróság 107,2 millió forint összegre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész a II. rendű vádlott terhére hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás alkalmazása érdekében nyújtott be fellebbezést. Az I. rendű vádlott és védője felmentés, a II. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: