Emberölés kísérlete és más bűncselekmény Medgyesbodzáson (Békés megye)

Tárgyalás időpontja: 
2014. április 22. kedd, 09:30
Összegzés: 

A szabadságvesztés végrehajtási fokozatának enyhítésén kívül (fegyház helyett börtönben kell a vádlottnak a büntetést letöltenie) helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt Havran János ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Így a jogerős büntetés 7 év 6 hónap fegyház és 8 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: tekintettel az összes körülményre az I. fokon eljáró bíróság megalapozott ítélet hozott és a cselekménnyel, valamint a vádlott társdadalomra veszélyességével arányos büntetést szabott ki, ezért a vádlott és védője által kért büntetésenyhítés szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A büntetett előéletű vádlott a cselekmény elkövetésekor és jelenleg is érzelmileg labilis és paranoid személyiségi zavarban szenved, és ez a betegsége közepes fokban korlátozta abban, hogy cselekménye társadalomra veszélyes következményeit felismerje, illetve ezen felismerésnek megfelelően cselekedjen.

A vádlottnak italozása és agresszív viselkedése miatt még 2008-ban megromlott a házassága, ezért elköltözött medgyesbodzási otthonából. 2011-ig továbbra is a településen élt, előbb rokonnál, majd ismerősnél, de többször is megjelent azon az ingatlanon, ahol korábban együtt élt a feleségével.

Elköltözése után egyik szomszédjától azt hallotta, hogy a felesége odaajándékozta a cserépkályháját D. József sértettnek, és több körülményből is arra következtetett, hogy felesége szerelmi viszonyt alakított ki a sértettel. A vádlott mindezt nehezményezte, számon is kérte a sértetten, illetve felesége előtt azzal fenyegetőzött, hogy összetöri a sértett autóját, rájuk gyújtja a házat. Ez utóbbi fenyegetést tanúk előtt is megismételte. A vádlott tudta, hogy a sértett több családtagjával együtt él a házában, és a cselekmény idején nagy valószínűséggel nem egyedül esz otthon.

A vádlott 2012 nyarán Szegeden végzett alkalmi munkát. Az egyik szegedi szeméttelepen talált egy szivacsból készült ágybetétet, valamint egy festékes kupában motorbenzint. Ekkor elhatározta, hogy bosszút áll a sértetten, és rájuk gyújtja a házat. A vádlott a benzint gyújtóanyagként vizes fára öntötte, ezzel sikerült azt meggyújtania, így kipróbálta, hogy a talált folyadék jól ég, és égésgyorsítóként használható. Ezt követően a vádlott feldarabolta a szivacsot, a folyadékot átöntötte egy műanyag flakonba, majd biciklivel Medgyesbodzásra indult.

Több napos kerékpározás után 2012. augusztus 27-én este érkezett Medgyesbodzásra. Ott két üveg sört megivott, majd a sértett háza közelébe ment, és behúzódott egy lakatlan ingatlanba. Aludt kb. egy órát, majd 22:30 óra körüli időben, amikor látta, hogy már teljes sötétség van és az utcán senki nincs, a szivacsdarabokat átitatta benzinnel, majd a sértett házához ment.

A főépülettel egybeépített melléképület tetőszerkezeténél különböző helyeken elhelyezte az égésgyorsítóval átitatott szivacsdarabokat, valamint egy újságot és egy műanyag zsákot, melyek aztán öngyújtóval meggyújtott.

A főépületben négyen (köztük egy gyermek tartózkodtak), de csak egyikük volt ébren. A sértettek a tüzet egyáltalán nem észlelték, de a szemben lévő házban lakó szomszéd felfigyelt a nagy robajra, így meglátta, hogy ég a melléképület, és ő riasztotta a házban lakókat. A sértettek és a szomszéd megkezdték a tűz oltását, ami végül a kiérkezett tűzoltók segítségével sikerült is, így a tűz nem terjedt át a főépületre.

Amennyiben a tüzet idejekorán nem észlelik, az egész épületegyüttes leéghetett volna, és fennállt a veszélye annak, hogy a bent tartózkodók füstmérgezésben meghalnak. A halálos következmény elmaradása csak a szerencsés véletlennek tudható be, a vádlott a tette elkövetésekor belenyugodott abba, hogy cselekménye következtében több ember is meghalhat. Az okozott anyagi kár közel 300 ezer forintot tett ki.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Emberölés bűntettének kísérletében, valamint rongálás vétségben mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2013. november 20-án Havran János (1954 - medgyesbodzási lakos) vádlottat, és ezért őt - halmazati büntetésül - 7 év 6 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: