Adócsalás és más bűncselekmény Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2014. április 30. szerda, 09:00
Összegzés: 

Három pontban megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az adócsalás bűntette és más bűncselekmény miatt P. Dragan ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokú ítéletét.

A vádlottal szemben kiszabott büntetést halmazati büntetésnek tekintette, a közügyektől eltiltásra és a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket pedig mellőzte a táblabíróság. Egyebekben nem változott a büntetés mértéke, mert azt az ítélőtábla az elkövetett cselekménnyel arányosnak tartotta. Vagyis a vádlott jogerős büntetése: 2 év 2 hónap börtön és 4 év Magyarország területéről történő kitiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tévedett az I. fokú bíróság, amikor a letelepedési engedéllyel nem rendelkező szerb állampolgárt a közügyek gyakorlásától eltiltotta, hiszen ilyen joggal a vádlott egyébként sem rendelkezik. A vagyonelkobzást pedig azért mellőzte el az ítélőtábla, mert az adóhatóság a vádlottat a teljes adótartozás megfizetésére kötelezte.

A jogerős ítélettel szemben fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A büntetlen előéletű vádlott egy, szintén szerb állampolgár társával 2006. márciusában megalapította a Race-Rent Szolgáltató Kft.-t, amelynek székhelye 2010. március 19-ig Szegeden volt. A társaság fő tevékenységi körébe személygépjármű kölcsönzése, egyéb tevékenységi körébe, többek között, gépjármű-kereskedelem és szállítmányozás tartozott. A társaság ügyvezetője, egyben önálló képviselettel rendelkező vezető tisztségviselője 2006. március 26-tól  2010. március 19-ig a vádlott volt, ő irányította a céget.

A vádlott 2008. október 5. és 2008. december 30. között összesen 12 gazdasági társaság és magánszemély részére végzett gépjármű kölcsönzést, hirdetésszervezést, alkatrész értékesítést, áruszállítást és gépjármű értékesítést. A gazdasági társaságok és a magánszemélyek részére a számlákat és az adásvételi szerződéseket a vádlott állította ki, illetve írta alá, míg a gazdasági társaságok és a magánszemélyek átutalással, illetve készpénzben fizették ki a vádlott részére a társaság által nyújtott szolgáltatás és értékesített termékek ellenértékét. Így a vádlott által irányított kft.-nek 2008 IV. negyedévében bruttó 349,4 millió forint bevétele keletkezett.

A vádlott a számlákat, illetve a számla nélkül befolyt bevételeit a könyvelésben és az ÁFA-bevallásában nem szerepeltette, 2009 januárjában ÁFA adónemben nullás adótartalommal nyújtott be adóbevallást, ezzel 2008. IV. negyedévben 58,2 millió forint kárt okozott az állami költségvetésnek. A vádlott megszegte a számviteli törvény szabályait is, mivel 2008 évre vonatkozóan nem nyújtotta be az éves beszámolóját, nem vezetett könyvelést, bizonylatait nem őrizte meg, így vagyoni helyzetének áttekintését, ellenőrzését az adóigazgatási eljárás során meghiúsította.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Adócsalás és számvitel rendjének megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2013. április 15-én P. Dragan (1961 - szerb állampolgár, szabadkai lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 2 év 2 hónap börtönre, 4 év közügyektől eltiltásra és 4 év Magyarország területéről történő kitiltásra ítélte, és vádlottal szemben 58,2 millió forint értékre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: