Fegyveres rablás Baján

Tárgyalás időpontja: 
2014. május 7. szerda, 09:00
Összegzés: 

Három pontban megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a fegyveres rablás bűntette miatt fk. F. Erik és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

B. Attila III. rendű, H. Elemér IV: rendű és fk. Ö. Vivien V. rendű vádlottak cselekményét társtettesként elkövetett rablás bűntettéhez nyújtott bűnsegédi bűnrészességnek minősítette. A szabadságvesztést a IV. rendű vádlott esetében börtönben rendelte végrehajtani, míg az V. rendű vádlott próbaidejének tartamát 3 évre enyhítette, mert az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy ez is elegendő a büntetési célok megvalósulásához.

Nem változott a vádlottak büntetésének időtartama. Így az III. rendű vádlott B. Attila jogerős büntetése 8 év fegyház, 8 év közügyektől eltiltás, 4 ezer forintra vagyonelkobzás lett. Ez a IV. rendű vádlott H. Elemér esetében 6 év 10 hónap börtön, 7 év közügyektől eltiltás, 4 ezer forintra vagyonelkobzás, az V. rendű vádlott fk. Ö. Vivien esetében  1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztés büntetést lett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

2012. január 8-án délutántól a vádlottak a III. rendű vádlott bajai lakásán tartózkodtak, ahol italoztak és kábítószert fogyasztottak. Egyiküknek sem volt pénze, (még a villanyvilágítás sem működött, gyertyával világítottak), ezért a késő esti órákban a II. rendű vádlott felvetette, hogy rablással szerezzenek pénzt. A IV. rendű vádlott javasolta, hogy a közeli éjjel-nappali boltot rabolják ki.

Az I.-II.-III.-IV. rendű vádlottak közösen megbeszélték a rablás részleteit, és azt, hogy kinek mi legyen a feladata ennek során. A bolthoz a III. rendű vádlott kocsijával mennek, az I. és a II. rendű vádlott hajtja végre a rablást, ez idő alatt a IV. rendű vádlott figyeléssel biztosítja fiatalkorú társai cselekményét. A rabláshoz a II. rendű vádlott elkérte a III. rendű vádlottól egy króm színű, pisztoly alakú öngyújtóját, melyet egy ismerőse hagyott nála. A megbeszélésen jelen volt az V. rendű vádlott is, aki a rablás elkövetéséhez adott az I. és a II. rendű vádlottnak egy fekete színű harisnyát, melynek levágták mindkét szárát, majd csomót kötöttek rájuk.

Ezt követően éjjel 22:30 óra körüli időben a megbeszéltek szerint autóval elmentek a 100 méternyire lévő élelmiszerbolt irányába, és egy útkereszteződésnél leparkoltak. A III. rendű vádlott a kocsiban maradt, a IV. rendű vádlott előre ment, hogy megnézze, van-e valaki a boltban az eladón kívül. Mikor látta, hogy az eladó egyedül van, visszament, és ezt közölte az I. és a II. rendű vádlottal. Az I. és a II. rendű vádlott a bolthoz ment, miután fejükre húzták a harisnyákat, a IV. rendű vádlott a bolttól nem messze figyelt.

Az üzletbe lépve a II. rendű vádlott elővette a fegyvernek látszó öngyújtót és a bolti eladónőre szegezte, majd rákiabált, hogy ne trükközzön, és feküdjön hasra a földön. A sértett félelmében engedelmeskedett. Ezt követően - mivel az I. rendű vádlottnak nem sikerült - az eladónővel nyittatták ki a pénztárgépet. Ebből az I. rendű vádlott kivett 12 ezer forint papírpénzt, a II. rendű vádlott 2 ezer forint aprópénzt vett ki, emellett a II. rendű vádlott magához vett 3 doboz cigarettát.

Ezután kisiettek a boltból, a IV. rendű vádlottal együtt az autóhoz szaladtak, majd a III. rendű vádlott visszahajtott a lakáshoz. Itt az I.-II.-III.-IV. rendű vádlott egymás között elosztotta a rabolt pénzt. A kár a nyomozás során nem térült meg, a bírósági szakban a II. rendű vádlott - hozzátartózója útján - megtérített 4 ezer forintot.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás bűntettében, mint társtettest mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2013. november 14-én fiatalkorú (fk.) F. Erik (1996 - nagybaracskai lakos) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 3 év 10 hónap szabadságvesztéssel büntette, amit fiatalkorúak börtönében kell letöltenie. Emellett az I. rendű vádlottat 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 4 ezer forintra vagyonelkobzást rendelt el.

Ugyanezen bűncselekmény miatt a II. rendű vádlott, fk. L. Sándor Zoltán (1997 - dunavecsei lakos), 3 év 6 hónap fk. börtön, 4 év közügyektől eltiltás, a III. rendű vádlott B. Attila (1972 - bajai lakos)  8 év fegyház, 8 év közügyektől eltiltás, 4 ezer forintra vagyonelkobzás, a IV. rendű vádlott H. Elemér (1984 - bajai lakos) 6 év 10 hónap fegyház, 7 év közügyektől eltiltás, 4 ezer forintra vagyonelkobzás, az V. rendű vádlott fk. Ö. Vivien  (1994 - tiszapalkonyai lakos) 1 év 10 hónap, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztés büntetést kapott.

Az I. fokú ítélet az I. és a II. rendű vádlott esetében jogerőre emelkedett.

Az ítélet ellen a III. és a IV. rendű rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, míg az V. rendű vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: