Szemérem elleni erőszak Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Tárgyalás időpontja: 
2014. május 13. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa a folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak miatt Cs. Csaba  ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A vádlott büntetésének tartamát 10 évről 15 évre súlyosította a táblabíróság, amely az I. fokon kiszabott büntetést eltúlzottan enyhének tartotta.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a többszörösen visszaeső vádlottal szemben - aki korábban már elkövetett szexuális bűncselekményt, és jelen ügyben is gátlástalanul követte el cselekményeit - a törvény következetes szigorával kell eljárni annak érdekében, hogy remény legyen a büntetési célok megvalósulására. Ezért döntött úgy a Szegedi Ítélőtábla, hogy jelentősen súlyosítja a büntetést.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A számos alkalommal - köztük erőszakos közösülésért is - elítélt vádlott 2005. szeptember 5-én, az egyik szabadságvesztés büntetésből szabadulása után pár nappal élettársi kapcsolatba lépett F. Renáta (1988) tiszabői lakossal, és közösen nevelték az asszony korábbi kapcsolatából származó, 2003 januárjában született, a cselekmény elkövetésekor 7-9 éves gyermekét. A vádlott élettársa rendezett családi hátteret biztosított a családnak, így a 2006-ban megszületett közös gyermeküknek is, de a vádlott az együttélésük alatt - amit többször is megszakított szétköltözés, illetve a vádlott börtönbüntetése - több esetben vitt a közös otthonukba prostituáltakat, akikkel a gyermekek és élettársa jelenlétében a másik szobában közösült. Ezt a vádlott élettársa többször sérelmezte, miután a vádlott nagyon szigorúan bánt a sértettel. A kislányról többször is hangoztatta, hogy nem szereti, a gyereket szidalmazta, kiabált rá, szigorúan, de következetlenül bánt vele. A sértett félt nevelőapjától.

A vádlott szexuális élete igen szabados volt azon túl is, hogy prostituáltakat vitt fel a lakásukba. A gyerekek szeme láttára pornográf videókat nézegetett, mintegy dicsekvésként, oktatásként fia és nevelt lánya előtt. Rendszeresen előfordult, hogy amikor élettársával éjszaka szeretkeztek, a velük egy ágyban alvó gyermekek ezt látták, és amikor a vádlott ezt észrevette, kinevette, bántalmazta a sértettet.

2010. augusztus 10-e után, amikor a vádlott 3 hónapos börtönbüntetéséből szabadult, a tiszabői, majd a fegyverneki ingatlanokban többször, már pontosan meg nem határozható napokon és időpontokban fajtalanságra kényszerítette a sértettet, aki ezt nem akarta teljesíteni, tiltakozott, megpróbált ellenállni, a vádlott ezért megverte. A vádlott mindezt hetente több alkalommal is megismételte.

Mivel egy ágyban aludtak élettársával és a gyerekekkel, ha az élettársa elaludt, szintén fajtalankodásra kényszerítette a kislányt, de ugyanezt tette, ha napközben az élettársa nem tartózkodott a lakásban, és amikor látta, hogy a sértett undorodik ettől, a vádlott megverte, hogy mindezt tűrje. A vádlott minden esetben megfenyegette a sértettet, hogy el ne merje mondani a történteket édesanyjának, vagy bárkinek, mert akkor mind az anyját, mind őt bántalmazni fogja.

A vádlott pornófilmeket is nézetett a kislánnyal, és felszólította őt, hogy ugyanúgy csinálja vele, ahogy a filmben látta. A sértett ilyen alkalmakkor megpróbált elmenekülni, de a vádlott megverte, és azzal fenyegetőzött, ha elmondja a történteket, elvágja az édesanyja torkát. A vádlott ezeket a cselekményeket mintegy 1,5 éven át 2010. augusztusától 2012. elejéig folytatta.

2012. március végén éjjel a vádlott élettársával szeretkezett, közben a sértettet is fajtalankodásra kényszerítette, és amikor az ellenállt, az arcába ütött, amit a vádlott élettársa is észrevett. Emiatt veszekedés alakult ki közöttük, F. Renáta megszakította a kapcsolatot a vádlottal, aki elköltözött élettársa lakásából. Ezt követően a sértett már elmondta édesanyjának, mi történet vele az elmúlt másfél évben, aki a rendőrségen feljelentést tett. Ezt követően a vádlottat őrizetbe vették, aki más ügyből kifolyólag 2012 májusától jogerős szabadságvesztés büntetését tölti. A sértett édesanyjával és testvérével azóta rendezett körülmények között él.

A vádlott a cselekmény elkövetését az eljárás során végig tagadta, bűnösségét a II. fokú tárgyaláson sem ismerte be.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettében találta bűnösnek a Szolnoki Törvényszék  2013 szeptember 24-én Cs. Csaba (1974 - tiszakürti lakos) vádlottat, és ezért őt, mint többszörös visszaesőt 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Kimondta a bíróság: a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, anyagi jogszabálysértés miatt, a kiszabott szabadságvesztés mértékének jelentős emelését indítványozva, a vádlott és védője felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: