Halált okozó testi sértés Újszentgyörgyön (J-N-Szolnok megye)

Tárgyalás időpontja: 
2014. május 15. csütörtök, 13:30
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a halált okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt R. Alex ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletét.

A vádlott szabadságvesztésének tartamát 6 évről 7 év 6 hónapra súlyosította.

Az ítélet indokolásakor elhangzott, hogy a vádlottat az elkövetett cselekményekért 2-12 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatta volna a bíróság. Ennek középmértéke, amiből az ítélet kiszabásakor ki kell indulni, 7 év. Tekintettel - többek között - a súlyosító körülmények nagyobb számára, a vádlott társadalomra veszélyességére és a cselekmény elkövetésének körülményeire, a táblabíróság úgy ítélte meg, hogy az I. fokon kiszabott büntetés enyhe, mindenképpen indokolt, hogy a büntetés,  meghaladja a középmértéket, ezért adott helyt a bíróság az ügyész büntetés súlyosítására irányuló indítványának.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

2012. április 28-án Újszentgyörgyön az óvodában és annak udvarán falunapot tartottak. Este 7 óra körül megjelent ezen a vádlott, és barátaival együtt, szórakoztak. Az egész nap során a vádlott nagy mennyiségű szeszes italt fogyasztott, melynek következtében leittasodott, agresszíven viselkedett, a színpadra is felment, ahol énekelt és táncolt. A rendezvényen több kisebb nézeteltérés alakult ki a vádlott és az ott szórakozó vendégek között, azonban tettlegességre ekkor még nem került sor.

Este fél 10 és háromnegyed 10 között az udvaron tartózkodott B. Attila és B. Ferenc, akik kissé ittas állapotban éppen hazafelé tartottak. B. Ferenc a mellékhelyiségbe távozott, amikor a vádlott odaért B. Attilához, és minden indok nélkül belekötött. Időközben B. Ferenc visszatért, és ittassága, illetve a talaj egyenetlensége miatt, miután a kapunál sötét volt, megbotlott és a vádlott vállának esett, de sérülést nem okozott sem a vádlottnak, sem önmagának. A sértett tovább indult volna a barátjához, de a vádlott a pulóverénél fogva visszarántotta magához, megkérdezte, ezt miért tette, majd a válasz bevárása nélkül a sértettet orrba vágta. A sértett orra vérezni kezdett, 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Látva a történteket, B. Attila megpróbálta a megütött barátját és a vádlottat szétválasztani, rászólt a vádlottra, hogy hagyja abba a sértett bántalmazását. Ekkor a vádlott odalépett B. Attilához, akit ököllel állon ütött, az ő sérülése is 8 napon belül gyógyuló volt. A vádlottat ezt követően lefogták. A vádlott kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy a falunapon lévőkben megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A verekedést követően a két sértett hazament, míg a vádlott tovább szórakozott és ivott. Éjfél körül a vádlott hazaindult barátaival. Tiszaszentimre irányába haladtak Újszentgyörgyön át, amikor a temető melletti sötét útszakaszon velük szembe jött az út túloldalán tolva kerékpárját a szintén ittas S. József, tomajmonostori lakos, sértett. Nap közben ő is a falunapi rendezvényen vett részt. Amikor a vádlott és a sértett egymás közelébe ért, a vádlott átkiabált a sértettnek, azt kérdezve, mennyi az idő? A sértett azt válaszolta: "Éjfél múlt, menjetek haza!". A vádlott erre feldühödött, ingerült, agresszív lett, és közölte társaival: "Megyek, adok neki egyet.", és - bár egy társa megpróbálta visszatartani - a sértetthez ment, őt ököllel arcon ütötte, amitől a sértett az aszfaltozott útra esett, a feje az úttesthez csapódott. A mozdulatlan testet a sértett és barátai az útról a füves útpadkára húzták, nehogy egy arra járó gépjármű elgázolja. A fekvő férfi pulzusát a vádlott barátja megnézte, és azt mondta a többieknek: "Rendben van.".

Ezután a sértettet magára hagyták, továbbmentek, majd egy idő után a vádlott közölte a többiekkel, hogy ő csak visszamegy, és megnézi, mi lett az általa leütött férfival. Vissza is ment, és az eszméletlen sértettet tovább bántalmazta, ököllel ütötte és meg is rugdosta. De ez a sértett halálában már nem hatott közre, mert az első ökölcsapást követő eleséstől keletkezett olyan sérülés, amely a halálhoz vezetett. A vádlott ezt követően a sértett zsebéből kivett egy doboz cigarettát és kb. 200 forintot, majd visszatért barátaihoz, ahol elújságolta: szétverte egy ember fejét, és tőle cigarettát és pénzt vett el.

A sértettet hajnalban a Hetényi István Kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni, sérüléseibe május 3-án az intenzív osztályon belehalt.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Halált okozó testi sértés, kifosztás és garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2013. október 17-én R. Alex (1994 - tiszaszentimrei lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére - anyagi jogszabálysértés okából - a kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás súlyosítását indítványozva fellebbezett, míg a vádlott enyhítés, védője a kifosztás bűntette alóli felmentés és enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: