Hivatali vesztegetés és más bűncselekmény Szolnokon

Tárgyalás időpontja: 
2014. május 15. csütörtök, 13:30
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a Szolnoki Törvényszék  I. fokon meghozott ítéletét a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt P. Brigitta ellen indított büntetőügyben. Így a vádlott jogerős büntetése  2 év 6 hónap börtön, 3 év közügyektől eltiltás és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel a vádlott által elkövetett cselekmény jellegére, a vádlott előéletére, arra, hogy többször is volt már büntetve, és a jelen ügyben tárgyalt bűncselekményt  felfüggesztett szabadságvesztés büntetés próbaideje alatt követte el, a táblabíróság úgy ítélte meg - a büntetés enyhítése szóba sem jöhet, ezért a vádlott és az ügyvéd enyhítésre irányuló indítványát elutasította.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Két rendbeli hivatali vesztegetés bűntettében és járművezetés ittas állapotban vétségében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2013. november 29-én P. Brigitta (1986 - budapesti lakos) vádlottat. Ezért őt a törvényszék 2 év 6 hónap börtönre, 3 év közügyektől eltiltásra és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A korábban már többször büntetett vádlott 2012. október 18-án Szolnokon előbb egy lakásban, majd később barátaival egy egy sörözőben italozott. A sörözőből autóval indultak tovább, amikor a vezetést az autó használója átengedte a vádlottnak. Egy útkereszteződésen - ahol "Állj, elsőbbségadás kötelező!" tábla volt kitéve - a táblát figyelmen kívül hagyva a vádlott lassítás nélkül áthajtott a kereszteződésen. Ezt két rendőr észrevette, és intézkedtek a vádlottal szemben.

A vádlott az intézkedés során G. Róbert rendőr főtörzszászlós részére felajánlotta, hogy 50 ezer forintot fizet, ha eltekint az intézkedéstől. Ekkor a rendőr felszólította, hogy ilyen kijelentést ne tegyen, mert ezzel bűncselekményt követ el. Ekkor a vádlott a másik rendőrnek, D. Péter törzszászlósnak ajánlotta fel a pénzt, aki a vádlott magatartásáról tájékoztatta az ügyeletet.

Az intézkedő rendőrök az alkohol szondás vizsgálat elvégzéséhez szondát kértek az ügyeletestől, amit két rendőr a helyszínre vitt. Ezután került sor a szondáztatásra, amikor a vádlott az intézkedő rendőröknek olyan kijelentést tett, ha nem elég 50 ezer forint, akkor 500 ezret ad, mert sok pénze van. (A vádlottnál egyébként nem volt pénz.)

A rendőrök feljelentették a vádlottat.

Mint a vizsgálat kimutatta: a vádlott 2012. október 19-én éjjel 1 óra 15 perckor Szolnok belterületén közepes fokú alkoholos befolyásoltság állapotában vezette a személygépkocsit.

Eljáró bíróság: