Hivatali befolyással üzérkedés Szegeden (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2014. május 27. kedd, 09:00
Összegzés: 

Vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettében mondta ki bűnösnek  a Kecskeméti Törvényszék 2013. december 6-án dr. K. László (1975 - szegedi lakos) vádlottat, és ezért őt 2 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztetett börtönre és az ügyvédjelölti, ügyvédi tevékenység gyakorlásától 3 év eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész azért fellebbezett, hogy a bíróság a vádlottat az egyetemi jogi végzettséghez kötött foglalkozás gyakorlásától tiltsa el, míg a vádlott és védője felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint:

2011-ben a Szegedi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt folytatott nyomozást B. L. és társaival szemben. A nyomozati szakban 2011. augusztus 1-én került sor a vádlott őrizetbe vételére. A nyomozó hatóság még aznap a fogvatartott védelmére dr. K. Z. ügyvédet rendelte ki, de a kirendelés alapján a gyanúsított védőjeként ténylegesen dr. K. László vádlott, a dr. K. Z. ügyvédnél alkalmazásban álló ügyvédjelölt járt el.

2011. augusztus 3-án délután, az előzetes letartóztatás iránti indítvány tárgyában tartandó nyomozási bírói ülés előtt, a Szegedi Városi Bíróság folyosóján - a védence mellett ülve, hozzá odahajolva, suttogva - a vádlott közölte ügyfelével, hogy a főnöke, dr. K Z. azt üzeni, büntető ügyének ügyvédi munkadíja 600 ezer forint. Továbbá azt is közölte, hogy ha esetleg elrendelnék előzetes letartóztatását, akkor 1,5 millió forintért egy héten belül elintézik, hogy szabadlábra helyezzék.

Ezt követően a Szegedi Városi Bíróság elrendelte B. L. előzetes letartóztatását. Az ülést követően a vádlott a bíróság folyosóján azt mondta ügyfelének, hogy neki és főnökének van egy megyei bírásági kapcsolata, aki 1,5 millióért segíteni tud abban, hogy B. L. szabadlábra kerüljön. A vádlott ajánlatára ügyfele úgy nyilatkozott ekkor, hogy ezt meg kell beszélnie a családjával.

2011. augusztus 9-én a vádlott megjelent a Szegedi Fegyház és Börtönben, ahol a fogvatartott B. L.-el  az ügyvédi beszélő alkalmával ismét közölte a 600 ezer forintos ügyvédi munkadíjat, továbbá megismételte, hogy szabadlábra helyezése 1,5 millió forintba kerül. Kilátásba helyezte azt is, hogy további 1,5 millió forintért elintézik a bírón keresztül, hogy később felfüggesztett, vagy nagyon enyhe büntetésre ítéljék.

A vádlott cselekménye során szándékosan azt a látszatot keltette, hogy bírót, azaz hivatalos személyt megveszteget, amiért a maga számára jogtalan előnyt kért.

A Szegedi Nyomozó Ügyészség a dr. K. Z. ellen vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt indult büntető eljárás során - mivel nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése - 2012. július 13-án megszüntette a nyomozást.

Eljáró bíróság: