Életveszélyt okozó testi sértés kísérlete Szolnokon

Tárgyalás időpontja: 
2014. május 29. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt B. Attila ellen indított büntetőügyben A Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 7 év fegyház és 7 év közügyektől eltiltás lett. A bíróság megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokú bíróság az elkövetett cselekmény súlyához és a vádlott társadalomra veszélyességéhez viszonyítva arányos büntetést szabott ki, annak sem lényeges súlyosítása, se enyhítése nem indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

2011. október 28-án este 7 óra körül az ittas állapotban lévő hajléktalan vádlott a szolnoki TESCO parkolójában található padnál tartózkodott Sz. Ferencnével együtt, aki a padon ülő, szintén ittas D. Benő borát elvette. A sértett ezen felháborodott, felállt, és pofonvágta Sz. Ferencnét azért, hogy a saját borát visszakapja. Az asszony szólt a vádlottnak, hogy a sértett megütötte, mire a vádlott elővett a kabátja alól egy kisméretű baseball ütőt, és kétszer nagy erővel a sértett fejére csapott. Az ütésektől a sértett kiesett az útra, majd a vádlott a háton fekvő sértettre guggolt és a baseball ütővel többször a sértett feje irányába ütött, melyet a sértett a bal karjával akart kivédeni.

Ezt követően a sértett felállt, és baloldali fejtájékát fogva hazament a 4-500 méterre található ingatlanába.

A sértett a vádlott bántalmazása következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, de tekintettel a sérülések helyére, a bántalmazás nagyságára, az elkövetés eszközére, fennállt az életveszély kialakulásának lehetősége.

A sértettre 2011. november 6-án holtan találtak rá a rendőrök. Halálát a halál beállta előtt 1-1,5 órával keletkezett sérülések okozták. A halál közvetlen oka - egyebek mellett - sérüléses agyduzzanat és koponyaűri vérzés volt, mely a keringés és a légzés leállásához vezetett. A sértett vádlott általi bántalmazása és a halál beállta között ok-okozati összefüggés nem állapítható meg.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2013. november 8-án B. Attila (1977 - szolnoki lakos) vádlottat, és ezért őt, mint erőszakos többszörös visszaesőt 7 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte A bíróság megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, a szabadságvesztés büntetés, valamint a mellékbüntetés súlyosítása végett, a védő téves minősítés miatt, a vádlott terhére megállapított bűncselekmény enyhébb minősítésed, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: