Rablás Bácsalmáson

Tárgyalás időpontja: 
2014. május 20. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a rablás bűntette és más bűncselekmények miatt R. Roland és társa ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék, mint II. fokú bíróság ítéletének az I. rendű vádlottra vonatkozó részét. Így R. Roland jogerős büntetése 3 év és 6 hónap börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a II. fokon eljáró törvényszék helyesen állapította meg a vádlott bűnösségét mind a rablás, mind pedig a magánlaksértés bűntettében, a kiszabott szabadságvesztés büntetés inkább enyhének, mint súlyosnak tekinthető, így annak további enyhítése szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A korábbi ítéletekről

 

Egy rendbeli, társtettesként elkövetett lopás vétségének kísérletében mondta ki bűnösnek a Bajai Városi Bíróság 2012. december 17-én R. Roland (1992 - balotaszállási lakos) I. rendű vádlottat, és ezért 8 hónap börtönre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottját, R. Rozáliát (1994 - bácsalmási lakos) társtettesként elkövetett rablás és tettesként elkövetett magánlaksértés bűntette miatt - halmazati büntetésül - 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

A II. rendű vádlott esetében az ítélet jogerőre emelkedett, míg az I. rendű vádlott esetében az ügyész eltérő minősítés megállapítása és súlyosabb büntetés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést.

A II. fokú tárgyalás során a Kecskeméti Törvényszék 2013. december 12-én megváltoztatta az I. fokú ítéletet, és az I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett rablás és társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében, és börtönbüntetését 3 év 6 hónapra, a közügyektől eltiltást 4 évre súlyosította.

Mivel az I. és a II. fokú bíróság eltérő álláspontra helyezkedett a bűnösség kérdésében, megnyílt a III. fokú eljárás lehetősége, amivel az I. rendű vádlott és védője élt is, és fellebbezésük folytán került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

 

A bűncselekményről

 

A cselekmény elkövetésekor 72 éves B. Imréné sértett bizalmas viszonyba került a II. rendű vádlottal, aki felajánlotta a sértettnek, hogy jóslással bizonyos iratokat keres meg a számára. Ezt a segítséget a sértett elfogadta. A sértett ebben az időszakban kisebb pénzösszegeket adott át a II. rendű vádlottnak, és a pénzt minden esetben a köpenye oldalsó zsebében tartott pénztárcájából vette elő, így a II. rendű vádlott tudta, hogy az idős asszony hol tartja a pénzét.

Miután a vádlottakat a sértett beengedte a bácsalmási házába, jóslás ürügyén többször kértek tőle valamilyen értékes tárgyat, azonban ezeknek kéréseknek a sértett nem tett eleget, és a vádlottak ezért nézelődni kezdtek a házban.

2012. április 5-én este a jóslás sikeressége ürügyén a II. rendű vádlott egy általa készített folyadékot akart megitatni a sértettel, illetve gyertyát is gyújtott, azonban a sértett ettől feldühödött, mérgében a csészét és a gyertyát is a falhoz vágta, egyúttal felszólította a vádlottakat, hogy távozzanak a házából. Azzal is fenyegetőzött, hogy értesíti a rendőrséget, illetve a családtagjait. A vádlottak azonban nem mentek el, sőt az I. rendű vádlott a fenyegetőzés ideje alatt elkezdte keresni a sértett mobiltelefonját és átkutatott egy, a konyhában található faládát.

A II. rendű vádlott dulakodni kezdett a sértettel, de mivel nem bírt vele, a dulakodásba bekapcsolódott az I. rendű vádlott is, aki lefogta a sértett kezét, így már le tudták küzdeni a sértett ellenállását. Ekkor a II. rendű vádlott elvette a sértett pénztárcáját, majd nyomban távozott, és az I. rendű vádlott azonnal követte.

A vádlottakat nem sokkal később elfogták. Az elvett pénztárcában 47 ezer forint papírpénz és valamennyi aprópénz volt. Az eljárás során a II. rendű vádlottól 28.185 forintot, míg az I. rendű vádlottól 1 darab 20 ezer forintost foglaltak le, amit később átadtak a sértettnek.

Eljáró bíróság: