Súlyos testi sértés kísérlete Jászapátiban

Tárgyalás időpontja: 
2014. július 1. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa az eredetileg emberölés bűntettének kísérlete miatt F. László ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A táblabíróság a vádlott cselekményét súlyos testi sértés bűntette kísérletének minősítette, a fegyház tartamát 6 évről 4 évre, a közügyektől eltiltás tartamát 6 évről 3 évre mérsékelte.

Az ítélet indoklásban elhangzott: az orvosszakértő véleménye alapján egyértelmű, hogy a vádlott az alumínium csővel nem okozott sérülést a sértett nyakán, így nem vonható le az a következtetés, hogy a vádlott életveszélyes sérülést akart okozni. Az viszont megállapítható, hogy a vádlott magatartása alkalmas volt súlyos testi sértés okozására. A minősítés változásával csökkenteni kellett a büntetés mértékét is, mert  súlyos testi sértés bűntettének kísérletéért 2-től 4,5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Tekintettel számos körülményre - így a vádlott előéletére is - az ítélőtábla úgy döntött, hogy a büntetési tétel felső határához közelítő büntetést szab ki, mert ez szolgálja a büntetési célok megvalósulását.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A korábban többször büntetett, munkanélküli, szociális járadékból élő vádlott és F. Attiláné sértett élettársi kapcsolatban éltek, munkaviszonnyal nem rendelkeztek, életmódjukra a rendszeres alkoholfogyasztás, veszekedés, vitatkozás volt a jellemző.

2012. október 14-én a délutáni órákra mind a vádlott mind a sértett ittas állapotba került. A vádlott és a sértett a jászapáti parkerdőből fagyűjtés és gyümölcsszedés után indult haza, amikor 15:30 perc körül egy, a parkerdőhöz közeli utcában durván szidalmazni kezdték egymást. A vádlott ekkor kerékpárját a földre lökte, ököllel arcon ütötte a sértettet, felvett a gyűjtött fából egy 30-40 centiméteres darabot, és test szerte ütlegelni kezdte az asszonyt. A verés helyszíne mellett lévő házból F. Judit a sértett segítségére sietett, rászólt a vádlottra, hogy fejezze be a sértett bántalmazását, mire a vádlott az ütlegeléssel felhagyott, F. Judit pedig visszatért a házába.

Azt követően a vádlott és a sértett az utca másik oldalára mentek, ahol a vádlott ismét bántalmazni kezdte a sértettet. Megragadta a sértett nyakát, majd amikor a sértett hanyatt esett, a vádlott magához vett egy 60 centi hosszú hajlított alumínium csövet, de a cső leszorítása nem történhetett meg, mivel F. Judit - aki telefonon értesítette a rendőrséget is - ismét kiment az utcára, és a sértett fölé guggoló vádlottat lerúgta a sértett fölül. A vádlott ekkor a földre esett, és a hajlított cső is kiesett a kezéből. Ezt követően a vádlott felállt, kezébe vett egy fadarabot, fenyegetően lépett a sértett felé, azonban F. Judit felszólítására a támadást abbahagyta és eltávozott a helyszínről.

A sértett sérülései 8 napon belül gyógyultak, de vádlott cselekménye alkalmas volt súlyos testi sértés okozására.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2013. december 17-én F. László (1970 - jászapáti lakos) vádlottat, és ezért őt - mint többszörös visszaesőt - 6 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a minősítés megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: