Emberölés bűntettének kísérlete Gyömrőn

Tárgyalás időpontja: 
2014. július 14. hétfő, 07:30
Összegzés: 

Helybenhagyta Szegeden megtartott tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt M. Gusztáv és társai ellen indított büntetőügyben a Budapest Környéki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletének a vádlott bűnösségére és a kiszabott büntetésre vonatkozó részét. Így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 5 év 4 hónap börtön és 6 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon kiszabott büntetés inkább enyhe, mintsem eltúlzott lenne, annak súlyosítási is szóba jöhetett volna, ha az ügyészség a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezést nyújt be.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A korábban már többször büntetett I. rendű vádlott élettársával, B. Tímeával és gyermekével együtt 2008 óta egy gyömrői családi házban lakott bérlőként. Az ingatlan használatáról annak résztulajdonosával, K. Edinával kötött bérleti szerződést az I. rendű vádlott.

Az I. rendű vádlott és élettársa az albérleti díjat rendszertelenül fizették, emiatt K. Edina többször is felhívta őket, és kérte, hogy rendezzék a hátralékot. Mivel egy idő után az I. rendű vádlott már nem fogadta a telefonhívásait sem, K. Edina 2009. június 14-én elment hozzájuk, és személyesen kérte meg B. Andreát, hogy az I. rendű vádlott hívja fel őt a tartozás rendezése ügyében, mert ha nem fizetnek, akkor a következő hét végig ki kell költözniük.

Az I. rendű vádlott az ezt követő napokban sem vette fel a kapcsolatot K. Edinával, ezért K. Edina 2009. június 18-án kora este, negyed 7 körüli időben megjelent az ingatlan előtt. Vele egy autóval érkezett a testvére, K. Szilvia, valamint annak élettársa, V. Attila sértett, illetőleg két gyermek is. Az I. rendű vádlott ekkor boltban volt, de hamarosan hazatért. Vele volt az öccse, a II. rendű vádlott is, akivel a hazatérést megelőzően együtt fogyasztottak egy üveg sört a kocsmában.

K. Edina a kapuban kérdőre vonta az I. rendű vádlottat az elmaradt bérleti díjjal kapcsolatban, amelyből vita kerekedett. Az I. rendű vádlott kiabálni kezdett K. Edinával, mire V. Attila sértett rászólt, hogy nem ezért jöttek, normális hangnemben próbálja megbeszélni a dolgokat. Ezt követően az I. rendű vádlott sértően odaszólt a sértettnek, majd behívta a házba K. Edinát, aki a két vádlottal az az I. rendű vádlott élettársával együtt be is ment.

Itt újra veszekedés robbant ki a bérleti díjon és a költözésen, a vádlott előbb kiabálni kezdett K. Edinával, majd felkapott egy fanyelű lapátot, amivel K. Edina felé csapott. A nő a kezével el tudta hárítani az ütést. A hangos szóváltásra bement a sértett is, aki - látva a K. Edina elleni támadást - félrerántotta őt, és kirántotta a vádlott kezéből a lapátot. Ekkor a II. rendű vádlott hátulról lefogta a sértettet, míg az I. rendű vádlott a konyhapultról felkapott egy kést, lehajolt az akkor már a földön fekvő sértetthez, és többször a sértett mellkasa felé döfött, miközben azt ordította: "Most meghalsz, megöllek!". Ezek a szúrások még nem érték el a sértettet, mivel sikerült belőlük elhúzódnia.

A II. rendű vádlott rászólt testvérére, hogy ezt ne tegye, de nem engedte el a sértettet. Közben K. Edina felkapta a lapátot a földről, és azzal többször megütötte az I. rendű vádlottat, hogy védje a sértettet, de így sem tudta megakadályozni az I. rendű vádlottat abban, hogy ismét szúrjon. A sértett hasa és mellkasa felé döfött, a sértett a mellkasa elé rántotta a kezét, amit a kés teljesen átszúrt, és ömleni kezdett a vér.

Az I. rendű vádlott - látva a sérülést - megijedt, elengedte a sértettet, de továbbra is agresszíven viselkedett, a lapátot magához véve ordítozott, majd - mielőtt a helyszínre kihívott mentősök és rendőrök kiértek volna - elmenekült a helyszínről.

A sértett a támadás során 3-4 hét alatt gyógyuló sérülést szenvedett, de ha a mellkasa felé irányuló döfést nem sikerült volna elhárítania, úgy a szúrás közvetlen életveszélyes állapotot eredményezett volna.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Budapest Környéki Törvényszék 2014. január 10-én M. Gusztáv (1977 - gyömrői lakos) I. rendű vádlottat, és ezért őt a bíróság 5 év 4 hónap börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, M. Zsolt (1981 - gyömrői lakos) súlyos testi sértés bűntettéért, amit bűnsegédként követett el, 150 ezer forint pénzbüntetést kapott. A II. rendű vádlott ítélete jogerőre emelkedett, míg az I. rendű vádlott esetében az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. (Az ügyben  - kirendelés folytán - a Szegedi Ítélőtábla tanácsa hozott döntést.)

Eljáró bíróság: