Hűtlen kezelés Kunszentmártonban

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 3. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a hűtlen kezelés bűntette miatt dr. Cz. Mihály és társai ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott döntését. Ez alapján Kunszentmárton három vezető tisztségviselőjét felmentette a hűtlen kezelés vádja alól.

Az ítélet indoklásában a tanácselnök bíró kifejtette, a megvádolt polgármester nem követett el szándékos kötelességszegést, ami a hűtlen kezelés, mint bűntett megállapításának feltétele. Mivel az alapbűncselekmény nem valósult meg, annak bűnsegédi alakzata sem valósulhatott meg.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség vádiratában az I. rendű vádlott dr. Cz. Mihályt, Kunszentmárton polgármesterét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, dr. H. Zsolt II. rendű vádlottat, Kunszentmárton Város Önkormányzatának jegyzőjét és F. Éva III. rendű vádlottat, az önkormányzat pénzügyi osztályának vezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, mint bűnsegédet vádolta meg.

 

A cselekményről

 

Az I. rendű vádlott, mint Kunszentmárton polgármestere, 2008. április 24-i önkormányzati ülésen megtárgyalásra ajánlotta, hogy az önkormányzat szabad pénzeszközeiből 50 millió forintot a csehországi székhelyű Capital Partners brókercégen keresztül külföldi tőzsdéken forgalmazott részvényekbe fektesse. Az ajánlatról a testületet a III. rendű vádlott tájékoztatta. Elmondta, hogy a tőzsdei ügylet ugyan kockázatosabb, azonban ennek eredményeként akár 80-100 százalékos haszon is elérhető. A cseh cég ajánlata szerint a részvények árfolyamának 2%-os esése esetén azokat rögtön értékesítik, így a veszteség csak minimális lehet. Elmondta azt is a II. rendű vádlott jelenlétében, hogy a jogszabályok a tőzsdei ügyletet nem tiltják.

A tájékoztatás alapján végül az önkormányzat - a pénzügyi bizottság előterjesztése alapján - azt szavazta meg, hogy kétszer 50 millió forintot részvénybe fektetnek. A részvények kezelésével az említett cseh céget bízták meg, és felhatalmazták az I. rendű vádlottat a szerződések aláírására. 2008. május 5-én a szerződést megkötötték, majd összesen 96.560.512 forintot utaltak át a brókercég bankszámlájára. A jegyzést követően az I. rendű vádlott a cseh céggel történő kapcsolattartással a III. rendű vádlottat bízta meg. A III. rendű vádlott döntései alapján a cseh cégen keresztül tranzakciókat bonyolítottak le, melyek kezdetben az önkormányzat számára nyereségesek voltak, de később veszteséget okoztak, mivel 2008 őszétől az amerikai részvények árfolyama jelentősen esett, és az egyes tőzsdei ügyletek után a bróker cég tranzakciós díjat is felszámolt.

Amikor az önkormányzat vesztesége elérte a 44 millió forintot, a képviselő testület abban bízva, hogy a részvények ára újra nőhet majd, testületi ülésén a befektetés fenntartása mellett voksolt. 

2009 januárjától az Állami Számvevőszék megkezdte a kunszentmártoni önkormányzat ellenőrzését, és az ellenőrzés során javasolta az önkormányzatnak, hogy bontsák fel a szerződést. 2009. július 27-én a PSZÁF tisztességtelen piaci magatartás miatt indított eljárást a Capital Partners-el szemben. A fenti körülmények miatt  az önkormányzat a tőzsdei ügylet beszüntetése mellett döntött.

2009. augusztus 12-én a cseh cég az önkormányzat számlájára a részvények akkori értékét,  összesen 18.225.031 forintot utalt vissza, így az önkormányzatnak 78.542.481 forint vagyoni hátránya keletkezett.

xxx

A Szolnoki Törvényszék a vádlottakat a vád alól felmentette, mert úgy ítélte meg: a kötvényvásárlást semmi nem tiltotta, a vásárlást az önkormányzati testület jóváhagyta, arról pedig a vádlottak nem tehetnek, hogy a gazdasági válság miatt a részvények jelentős vagyoncsökkenést szenvedtek el, vagyis a vádlottak hűtlen kezelést nem követtek el.

Eljáró bíróság: