Emberölés kísérlete és más bűncselekmény Pilisszentkereszten

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 9. kedd, 09:00
Összegzés: 

(Előzetes megjegyzés: a Szegedi Ítélőtábla az Országos Bírósági Hivatal (OBH) döntése alapján ebben az évben 60, a Fővárosi Ítélőtábla hatáskörébe tartozó ügyet is tárgyal. Ilyen esetekben a Szegedi Ítélőtábla tanácsa a Fővárosi Ítélőtábla tanácsaként jár el.)

 

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt K. Imre László ellen indított büntetőügyben a Budapest Környéki Törvényszék I. fokú ítéletének a vádlott bűnösségére és a büntetésre vonatkozó részét. Így a vádlott jogerős büntetése 11 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés és 10 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásban elhangzott: figyelembe véve minden körülményt, köztük a vádlott büntetlen előéletét, a Fővárosi Ítélőtábla úgy látta: az I. fokon kiszabott büntetés nem olyan kevés, hogy lényeges súlyosítására szükség lenne a büntetési célok megvalósulása érdekében. Ugyanakkor a büntetés enyhítése szóba sem jöhetett, ezért hagyta helyben az I. fokon kiszabott büntetést.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A kamionsofőrként dolgozó, korábban büntetlen előéletű, káros mértékben alkoholfogyasztó vádlott 2011 novemberében létesített élettársi kapcsolatot a nála 36 évvel fiatalabb T. Violettával, akivel ittas állapotban gyakran agresszíven viselkedett, ezért már a kezdetektől viták alakultak ki közöttük.

2012 januárjában Pilisszentkeresztre költöztek, ahol T. Violetta öccsével és édesanyjával, H. Erzsébettel éltek egy háztartásban. 2012 tavaszán az élettársak összevesztek, és a vádlott elköltözött. Mivel a vádlott a holmiját többszöri felszólítás ellenére sem vitte el magával, azok egy részét H. Erzsébet kitette az utcára, amiről a vádlott is tudott. Május és június körül a vádlott telefonon többször életveszélyesen megfenyegette H. Erzsébetet.

2012 nyarán T. Violetta - édesanyja tudta nélkül - találkozgatott a vádlottal, majd kb. négy hétig Csepelen egy kamionban együtt is laktak. Augusztus végén viszont a nő közölte a vádlottal, hogy véglegesen elhagyja, és hazaköltözött Pilisszentkeresztre. A vádlott augusztusban telefonon többször kérte volt élettársát, hogy béküljenek ki, ő azonban ezt visszautasította, elzárkózott a találkozástól is. A vádlott elkeseredését fokozta az is, hogy szeptemberben elveszítette munkahelyét.

Szeptember 11-én és 12-én a kora délutáni órákban ismét megjelent a sértettek házánál és kutyáját, valamint személyes dolgait követelte. H. Erzsébet közölte vele, hogy már semmilyen ingósága nincs náluk. A vádlott mindkét napon szidalmazta T. Violettát és édesanyját, és megöléssel is fenyegette őket. Szeptember 12-én a vádlott csak rendőri felszólításra távozott.

Aznap a vádlott késő estig egy barátjával késő estig italozott, majd 22 és 23 óra között - nem nyugodva bele, hogy volt élettársa ismét visszautasította és a holmijait sem kapta meg - elment a sértettek házához, és a kerítésen keresztül bemászott az udvarra. Majd a kamrába ment, ahol meggyújtotta az egyik ott lévő kartonpapírt, amelytől a kamrában őrzött gyúlékony anyagok lángra kaptak. Ezt követően a vádlott, tudva arról, hogy a házban hárman is tartózkodnak, és minden bizonnyal alszanak, és azzal is, hogy továbbterjedhet a tűz - azonnal elhagyta a helyiséget, az udvaron leült a kerítés mellé, és tétlenül szemlélte a következményeket.

A tűz rövid időn belül  átterjedt a sértettek által lakott ingatlanrész tetőszerkezetére. T. Violetta a kutya ugatásra ébredt fel, szobája ablakából meglátta a vádlottat, aki a kamra felé haladt, onnan 1-2 perc múlva visszajött, ekkor azonban már égett a tároló. Azonnal szólt az édesanyjának, felébresztette az öccsét, és mindhárman sikeresen kimenekültek a lakásból. T. Violetta értesítette a tűzoltókat és a rendőröket, akik néhány percen belül a helyszínre érkeztek, és eloltották a tüzet és elfogták a vádlottat. Segítségük nélkül a ház tetőszerkezete 12-13 perc alatt végigéghetett volna, és kb. 25 perc elteltével átterjedtek volna a lángok a földszintre is, ahol a sértettek tartózkodtak.

A vádlott cselekménye következtében a sértetteknek összesen 7,5 millió forint rongálási káruk keletkezett, ami nem térült meg.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Emberölés bűntettének kísérletében és rongálás bűntettében mondta ki bűnösnek a Budapest Környéki Törvényszék 2014. április 17-én K. Imre  (1953 - budapesti lakos) vádlottat, és ezért őt 11 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: