Fegyveres rablás Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 9. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a fegyveres rablás bűntette miatt N. Sándor ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A vádlott büntetését 8 év 6 hónap fegyházról 10 évre súlyosította a táblabíróság.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a hatályos törvények értelmében a büntetés kiszabásakor a középmértékből kell kiindulni. A jelen bűncselekmény esetében a Btk. 5-15 évig tartó szabadságvesztés büntetés szabható ki. Az ítélőtábla úgy ítélte meg: semmi nem indokolja, hogy a vádlott javára a középmértéktől eltérjen a bíróság, mert a vádlott büntetett előéletű, a fegyveres rablást 2 büntetőeljárás hatálya alatt és egy korábbi büntetéséből szabadulva a próbaidő lejárta után pár nappal követte el. Vagyis a büntetési célok elérése érdekében mindenképp indokolt a 10 év fegyház kiszabása.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A korábban ötször büntetett vádlott a bűncselekmény elkövetése előtt időszakban anyagi gondjai és ezzel kapcsolatos családi nézeteltérései miatt önálló vállalkozásba akart kezdeni, azonban a finanszírozási problémái nem oldódtak meg.

2013. június 28-án egy ismerősétől autót bérelt, amivel a délelőtti órákban és dél körül Szegeden - akkor még cél nélkül - autózott. A vádlott a József Attila sugárútra kanyarodott, amikor arra az elhatározásra jutott, hogy anyagi gondjaira úgy próbál pénzt szerezni, hogy egy postahivatalba behatol, ott robbanószerkezet utánzatát felhasználva élet és testi épség elleni fenyegetést alkalmaz az ott dolgozókkal szemben.

A vádlott a rögtönzött elhatározás után kiválasztotta a Szeged Olajbányász téren működő postahivatalt, majd annak közelében leparkolt. A gépkocsiban egy 12x8 centi gyógyszeres dobozra sötét szigetelőszalaggal ráerősítette a mobiltelefonját, és így egy robbanószerkezetre hasonlító, megtévesztésre alkalmas utánzatot készített. A szerkezetet egy nejlontáskába tette, és felismerésének elkerülése érdekében egy vastag keretű szemüveget vett fel, illetve a magán viselt ruházatra egy másik ruházatot is felhúzott.

Ezt követően 13 óra 15 perc körül az átlátszó nejlonszatyorban lévő szerkezettel bement a postahivatalba, ott először felmérte a posta belső berendezését, az ott dolgozó személyzetet, majd mivel az ügyféltérben akkor többen is tartózkodtak, kijött az utcára, és kocsijával átállt egy közelebbi parkolóba, hogy könnyebbé tegye esetleges menekülését. A vádlott 13 óra 40 perc körül ismét visszament a postára, ahol ekkor csak két ügyfél tartózkodott az öt postai alkalmazott mellett. A vádlott, mintha ügyintézésre várakozna, megállt az egyik ablak előtt, és ekkor látta, hogy az egyik alkalmazott az átlátszó üveg mögött nagyobb összegű készpénzt adott át a hivatalvezetőnek, aki azzal a belső helyiségben lévő trezorhoz ment.

A vádlott az ügyfélablakhoz érve elővette a robbanószerkezetnek látszó tárgyat, a telefon világítását bekapcsolta, olyan hatást keltve, mintha a robbanószerkezetet beélesítené, és közölte az alkalmazottal, adja oda a pénzt, mert különben robbantani fog. Az alkalmazott ekkor visszahívta a postavezetőt, akinek az idő rövidsége miatt nem volt alkalma a pénzt a trezorba betenni. A vádlott vele is közölte követelését és fenyegetését, majd hozzátette: neki úgyis mindegy, mert rákos és csak napjai vannak hátra.

A postavezető a fenyegetéstől megrémülve visszament az irodába, onnan kihozott 1.382.000 forintot, azt átadta a vádlottnak, aki a postahivatalból ezt követően távozott, és az általa bérelt kocsihoz ment. Itt a rabláshoz viselt ruházatot és a szemüveget levette, majd Tarján széléig hajtott, ahol egy kukába a ruházatot és a robbanószerkezet utánzatot - a telefonja kivételével - kidobta.

A vádlott távozását követően két postai alkalmazott megnyomta a riasztógombot, míg a kollégáik az utcára futottak, hogy lássák, merre távozott a vádlott, ez azonban nem vezetett eredményre. A postavezető ezt követően bezárta a postát. A vádlott, miután a kukába dobta a már említett tárgyakat, taxiba ült, majd egy ismerősétől egy másik kocsit bérelt, amellyel visszament a korábban kibérelt kocsijához, és azt visszavitte tulajdonosának. Ezt követően az újonnan bérelt kocsival az élettársához ment Hódmezővásárhelyre, ahol az éjszakát töltötte. Az élettársa június 30-án megtudta, hogy a vádlott követte el a postarablást, ezért azonnal elküldte. A vádlott ezt követően - mivel értesült arról, hogy a nyomozók már keresik - a bérelt kocsival menekülni kezdett, de Siófokon elfogták.

A vádlott a rabolt pénz nagy részét időközben tartozásainak megfizetésére, élelmiszerre költötte, valamint vásárolt magának egy új telefont és a GPS-készüléket. A Magyar Posta Zrt. részére végül 210.941 forint kár térült meg. A fennmaradó hiányra a posta polgári jogi igényt terjesztett elő.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Fegyveresen, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. február 11-én N. Sándor (1968 - hódmezővásárhelyi lakos) vádlottat és ezért 8 év 6 hónap fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: