Halált okozó testi sértés Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 11. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a halált okozó testi sértés büntette miatt F. Zsolt ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszél ítéletét. Tekintettel az összes enyhítő körülményre - így a vádlott büntetlen előéletére, súlyos betegségére, arra, hogy a tett elkövetésekor tettének következményeire a gondatlanság enyhébb formája, a hanyagság terjedt ki - vádlott büntetését 4 év 6 hónapról 3 év 6 hónapra mérsékelte a táblabíróság.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A büntetlen előéletű vádlott és N. Zoltán sértett 2012. augusztus 31-ét megelőzően csak látásból ismerték egymást annak kapcsán, hogy mindketten többször szórakoztak Szegeden a Jeges kocsmában, illetve az ahhoz kapcsolódó Jeges játékteremben.

2012. augusztus 31-én délelőtt a sértett megjelent a Jeges kocsmában, ahol 3 üveg sört fogyasztott, majd onnan távozott. A vádlott aznap délután 16:30 óra körül tért be a Jeges játékterembe, ahol a pókergépnél játszani kezdett, és minimálisan egy üveg sört fogyasztott. A sértett 18 óra után ismét bement a Jeges kocsmába, ahol már alkoholt nem fogyasztott, de előtte más szórakozóhelyeken italozott, és pontosan nem meghatározható mértékű alkoholos befolyásoltság állapotába került. A sértett szintén bement a belső helyiség, ahol a vádlott játszott, és egy másik játékgépen kezdett el játszani.

A vádlott és a sértett nem sokkal később beszélgetésbe kezdett, majd összevitatkoztak, eközben mind a vádlott mind pedig a sértett gesztikuláló, de támadónak nem minősíthető mozdulatokat tett. A sértett félig oldalt a játékgép és a vádlott felállt, a vádlottnak valamit mondott, eközben a karját enyhén csípő magasságig emelte, de a vádlott felé támadó mozdulatot nem tett. A vádlott ekkor hirtelen a játékgép előtt álló forgószélből felpattant, és a sértettet nagy erővel hanyatt lökte. A sértett az esés elhárítása nélkül a márványborítású padlóra esett, a fejét a padlóba beverte, majd mozdulatlan maradt és elveszítette eszméletét.

A vádlott ekkor előbb kifelé indult a helyiségből, majd visszafordult, a sértetthez lépett, és jobb lábával finoman meglökdöste a sértett jobb oldalát. A másik helyiségből ekkor két személy lépett be a terembe, kérdőre vonták a vádlottat, hogy mi történt, mire a vádlott azt felelte, a sértett hanyatt esett. Ekkor az egyik betérővel együtt a vádlott megpróbált segítséget nyújtani a sértettnek, a másik betérő hívta a mentősöket, akik a sértettet beszállították a klinikára. Az orvosi ellátás ellenére a sértett még aznap este meghalt. Halálát koponyatörés, agyzúzódás, az emiatt létrejött keringési, légzési elégtelenség okozta. A vádlott cselekménye és a sértett halála között közvetlen okozati összefüggés van.

A vádlott az I. fokú bírósági tárgyaláson bűnösnek vallotta magát, azonban védekezésül ennek ellenére jogos védelmi, vagy vélt jogos védelmi helyzetre hivatkozott.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. február 25-én F. Zsolt (1964 - szegedi lakos) vádlottat, és ezért őt 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: