Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 10. szerda, 09:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva büntető tanácsa a hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt E. János és társai ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így változott több bűncselekmény minősítése, az I. és a II. rendű vádlottak esetében az ítélőtábla mellőzte a lefokozást, míg az I. rendű vádlottal szemben 240 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el.

Így a fellebbezésben érintett vádlottak közül E. János I. rendű vádlott 3 év 10 hónap börtöne, 5 év közügyektől eltiltás, vagyonelkobzás, a II. rendű vádlott T. Csaba 2 év 4 hónap börtön, 4 év közügyektől eltiltás, a IV. rendű vádlott R. János 2 év börtön és 3 év közügyektől eltiltás, az V. rendű vádlott F. Attila 2 év 2 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokú bíróság az elkövetett cselekményekhez mérten arányos büntetéseket szabott ki, így azok esetében sem lényeges súlyosításra, se lényeges enyhítésre nem látott indokot a Szegedi Ítélőtábla. A lefokozás büntetést azért mellőzte az ítélőtábla, mert a közügyektől eltiltás büntetéssel a pénzügyőr tisztek automatikusan elveszítik rendfokozatukat.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Az előzményekről

 

Kilenc vádlottas ügyben hozott ítéletet a Szegedi Törvényszék 2013. október 18-n hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és jövedékkel visszaélés miatt. A vádlottak közül a törvényszék egy vádlottat felmentett, míg 8 vádlottra hosszabb-rövidebb tartamú szabadságvesztés büntetést és közügyektől eltiltást, az ügyben szereplő pénzügyőr tisztek esetében e mellett lefokozás büntetést szabott ki. Az I. fokú ítélet 5 vádlott estében jogerőre emelkedett, a fellebbezések után a Szegedi Ítélőtábla 4 vádlott ügyében hozott ítéletet.

 

A bűncselekményről

 

A IV. rendű vádlott 2008 márciusában, tekintettel arra, hogy a JANGOLD Kft. ügyvezetőjeként nem rendelkezett jövedéki termék, így bor palackozásához szükséges engedéllyel, megkereste a III. rendű vádlottat, aki szőlész-borász végzettséggel rendelkezett azért, hogy közösen jövedéki adózás alól elvont terméket állítsanak elő. A IV. rendű vádlott az ajánlatot elfogadta, megállapodtak ilyen termék előállításában, amit a III. rendű vádlott soltvadkerti telephelyén palackoznak, majd eljuttatják a IV. rendű vádlotthoz, aki azt rendszeres haszonszerzésre törekedve értékesíti az ügyvezetése alatt álló gazdasági társaság, illetve más gazdasági társaság nevében. Az előállításhoz szükséges kezdő tőkét ez a két vádlott biztosította.

A megállapodást követően a III. rendű vádlott a bor előállításához szükséges gyakorlati ismeretekkel rendelkező V. rendű vádlottat, és vele megállapodtak abban, hogy az V. rendű vádlott által használt kecskeméti tanyán a korábban földbe ásott 2 darab 30 ezer literes tartály felhasználásával, az ott vélő és dolgozó VI. rendű vádlott segítségével fogják előállítani a szeszes italt.

A végrehajtás során a vádlottak között munkamegosztás alakult ki, és alkalmanként 30 ezer liter bort állítottak elő cukorból, élesztőből, ammónium-bikarbonátból, borseprőből, amire a föld alatti tartályba vizet engedtek, majd még ként raktak. A fuvarozással a VIII. rendű vádlottat bízta meg a III. rendű vádlott, míg a tényleges szállítást a VII. rendű vádlott végezte. A cselekmény során legkevesebb 270 ezer liter bort állítottak elő.

Az I. rendű vádlott régi barátja volt az V. rendű vádlottnak, és ezért többször megjelent az V. rendű vádlott kecskeméti ingatlanában. Az egyik alkalommal meglátta, hogy a vádlott milyen tevékenységet folytat, és ekkor felajánlotta, hogy az egyes szállítmányok biztonságos leszállítása, az út közbeni jövedéki ellenőrzések elkerülésének biztosítása érdekében hivatali kötelességét megszegve információt szolgáltat a várható ellenőrzések helyéről és idejéről, illetve arról, hogy a tervezett szállítások időpontjában biztonságos-e az útvonal. Az V. rendű vádlott az I. rendű vádlott felajánlását elfogadta, és az adatok kiszolgáltatásáért havi 60 ezer forint jogtalan előnyt kínált fel.

Ezt követően az I. és a II. rendű vádlott - akik régebb óta barátságban voltak - megállapodtak abban, hogy a várható ellenőrzésekkel kapcsolatos információk átadásával a Kecskeméten és Soltvadkerten folytatott tevékenység leplezéséhez hivatali kötelességüket megszegve jogtalan segítséget nyújtanak. A II. rendű vádlott 2008-ban összesen 12 alkalommal tájékoztatta az V. rendű vádlottat arról, hogy a tervezett időpontban lesz-e ellenőrzés, illetve mely napokon nem várható ellenőrzés Ezeken túl a a pénzügyőr vádlottak váratlan ellenőrzések időpontjáról is tájékoztatták bűntársaikat.

A bűncselekmény sorozat 2008. augusztus 25-én fejeződött be, amikor az egyik kamiont Soltvadkerten ellenőrizték, és abban alkoholos folyadékot találtak. A vádlottak 2008. április 17-e és 2008. augusztus 25-e között összesen 270 ezer liter jövedéki terméket állítottak elő és értékesítettek rendszeres haszonszerzés céljából, amellyel összesen 21,6 millió forinttal csökkentették a jövedéki adóbevételt.

Eljáró bíróság: