Folytatólagosan elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés Derekegyházon

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 16. kedd, 09:00
Összegzés: 

A Szegedi Ítélőtábla, mint II. fokú bíróság megváltoztatta az életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmény miatt K. Anna ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét akként, hogy a kiskorú veszélyeztetése bűntettében a vádlott bűnösségének megállapítását és a halmazati büntetésre utalást mellőzte. Ugyanakkor a kiszabott szabadságvesztés tartamát 5 évre súlyosította.

Dr. Harangozó Attila tanácselnök az ítélet indoklásában kifejtette, a kiskorú veszélyeztetése bűntettének nincs tényállási alapja. A folytatólagosan elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette mellett nincs olyan többletmagatartás, amit bűntettként lehetne értékelni.

Hozzátette a tanácselnök: az I. fokon eljáró bíróság eltúlzottan enyhe ítéletet hozott. Így az ítélőtábla mindenképp szükségesnek tartotta annak súlyosítását azért is, mert jelen ügyben öt év a kiszabható büntetés középmértéke, és semmi nem indokolja, hogy a vádlott, aki nevelésére bízott kiskorú személlyel szemben folytatólagosan követte el a bántalmazást, ennél enyhébb büntetést kapjon.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

J. S. és G. I. élettársi kapcsolatából 1995 júniusában J. V. nevű gyerekük született. Figyelemmel a család nehéz életkörülményeire, és arra, hogy a rendőrség a szülőkkel szemben kiskorú veszélyeztetése bűntette miatt nyomozást indított, a sértettet és annak testvérét 2010 szeptemberében ideiglenes hatállyal a vádlottnál helyezte el, figyelemmel arra is, hogy a gyermekek 2010 márciusától a szülők hozzájárulásával a vádlott és annak élettársa nevelése alatt álltak.

2010 novemberében a hódmezővásárhelyi gyámhivatal a két gyermek ideiglenes elhelyezését megszüntette, az ők, valamint még egy testvérük a vádlott általi családba fogadásához hozzájárult, és a vádlottat, mint családba fogadót gyámul jelölte ki.

2010 szeptember-október hónapban kiskorú J. V. sértettnek részben érzelmi labilitása és alkalmazkodási nehézségei miatt megromlott a kapcsolata az őt nevelő vádlottal. Ebből adódóan egyre gyakrabban alakultak ki konfliktusok, és a vádlott fizikálisan is bántalmazta a sértettet.

1./ 2010. november 8-án reggel a derekegyházi ingatlanuk egyik szobájában előzetes szóváltást követően a hajánál fogva földre rántotta a vádlott a sértettet, és legalább kétszer a földön fekvő sértett hasára téve a lábát, ránehezedett. A vádlott ekkor 87-89 kiló, míg a sértett 47,7 kiló volt. A sértett ekkor bordatöréseket és hasi sérüléseket szenvedett el, amelyek közvetlen életveszélyt idéztek elő, és gyógytartamuk 3-4 hét volt.

A bántalmazást követően a sértett iskolába ment, ahol 7. osztályos tanuló volt. Már az első órán rosszullétre panaszkodott, ezért kórházba szállították, ahol műtéti beavatkozást hajtottak végre rajta.

2./ 2011. január 24-én a vádlott otthonukban tenyérrel arcon ütötte a sértettet, aki 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el.

3./ 2011. február 5-én az ingatlan udvarán a vádlott egy hólapát nyelével kétszer fejbe vágta a sértettet. Ezek a sérülések is 8 napon belül gyógyultak.

A hódmezővásárhelyi gyámhivatal 2011. február 10-én a vádlottal szemben a Szentesi Rendőrkapitányságon hatályos magánindítványt terjesztett elő.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Folytatólagosan elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében találta bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. január 14-én K. Anna (1961 - derekegyházi lakos) vádlottat, és ezért őt - halmazati büntetésül - 3 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője az I. fokú ítélet hatályon kívül helyezése, a vádlott felmentése, és enyhébb büntetés kiszabása érdekében is nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: