Elnapolás a Fővárosi Ítélőtáblán

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 19. péntek, 10:00
Összegzés: 

Határozathozatalra elnapolta a nyilvános ülést Szegeden a Fővárosi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az emberölés és más bűncselekmények miatt R. Elemér és társai ("Ároktői banda") ellen indított büntetőügyben. A határozathozatal napjául október 3-a pénteket jelölte ki a táblabíróság. A csütörtökön és pénteken tartott két tárgyalási napon elhangzott a vádbeszéd, majd a védőbeszédek, és a vádlottak is  nyilatkoztak az utolsó szó jogán.

 

A büntető ügyről

 

Id. R. Elemér I. rendű, M. István II. rendű, R. Henrik III. rendű, ifj. R. Elemér IV. rendű, R. András V. rendű és K. András VI. rendű vádlottak, akik letartóztatásuk előtt valamennyien Ároktőn éltek családjukkal, egymással egyenes-, illetve oldalági rokonságban állnak. Elfogásuk előtt állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek, a családjuk részére járó szociális juttatások képezték megélhetésük fő forrását.

Az I. fokú ítélet szerint a vádlottak emellett Budapestre és különböző vidéki településekre jártak el lomtalanításra kitett tárgyak, illetve fémhulladékok összegyűjtése céljából, és ezek hasznosításával egészítették ki jövedelmüket.. Ezen alkalmakkor figyeltek fel olyan idős személyekre, akik feltételezéseik szerint jobb anyagi körülmények között éltek. Egy idő után elhatározták, hogy az általuk megfigyelt idős és emiatt védekezésre kevésbé vagy egyáltalán nem  képes emberek lakásába betörve próbálnak meg pénzhez jutni.

A vádlottak 2008 szeptembere és 2009 áprilisa között különböző felállásban összesen 12, általuk kiszemelt idős ember lakásába hatoltak be, és szereztek meg így készpénzt és különböző értéktárgyakt. A helyszínre gépjárművel érkeztek meg az esti órákban, majd a lakásokba többnyire erőszakkal hatoltak be. Kilétük leplezése céljából arcukat pulóverujjakból készített maszkkal takarták el, kezükre kesztyűt húztak. A vádlottak a sértetteket brutálisan bántalmazták, összekötözték, és a megfélemlített, magatehetetlen sértetteket arra kényszerítették, hogy árulják el értékeik rejtekhelyét. A vádlottak az értékek után kutatva a lakásokat felforgatták, eközben a sértettek segélykérésének megakadályozása, megnehezítése érdekében a vezetékes és mobiltelefonokat használhatatlanná tették.

Két sértett a bántalmazásba belehalt, a többiek könnyebb, súlyosabb sérüléseket szenvedtek el.

2009. április 21-én Budapest a tervezett bűncselekményt már nem tudták végrehajtani, mert a tevékenységüket figyelő rendőrök feltartóztatták őket. A vádlottak a szomszédos ingatlanok kerítésén átmászva próbáltak meg elmenekülni, de a II. rendű vádlott kivételével mindegyik vádlottat elfogták.

R. Elemér és öt társa ellen 2011-ben emeltek vádat, többek között nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, valamint több rendbeli jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntette miatt.

2014. január 6-án született I. fokon ítélet a Fővárosi Törvényszéken az ároktői bandaként elhíresült hat vádlott ügyében. Három vádlott( I. rendű - TÉSZ, II. rendű - életfogytiglan, de legalább 30 év, III. rendű - TÉSZ) életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A három másik vádlottat többéves (IV. rendű - 8 év, V. rendű - 20 év - VI. rendű 10 év) szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: