Emberölés és más bűncselekmény Dunapatajon

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 24. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette  büntető tanácsa az emberölés büntette és más bűncselekmények miatt Sz. György ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék ítéletének a vádlott bűnösségére és büntetésére vonatkozó részét. Így a vádlott jogerős büntetése 12 év börtönben letöltendő szabadságvesztés és 10 év közügyektől eltiltás lett. A vádlott szülői felügyeleti jogát kiskorú Sz. Sz. vonatkozásában a bíróság megszüntette.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A büntetlen előéletű vádlott 1996-ban kötött házasságot Sz. Györgynével. Házasságukból 1996-ban született Sz. Sz. nevű lányuk, és velük élt Sz. Györgyné korábbi házasságából 1988-ban született B. T. is. A család az 1990-es évek végétől lakott Dunapatajon. Nehéz anyagi körülmények között éltek, mindkét szülő rendszeresen ivott, majd az asszony egy baleset után abbahagyta az ivást, míg a vádlott továbbra is italozott. Emiatt állandó anyagi gondokkal küzdöttek, 2008-ban az áramot is kikapcsolták náluk, többször a szomszédok segítették ki őket élelemmel.

A vádlott, ha ittas állapotba került, kiszámíthatatlanná vált, rendszeresen kötözködött, veszekedett családtagjaival, volt olyan is, hogy feleségét a gyerekek szeme láttára bántalmazta.

2012 őszén előbb B. T. költözött el otthonról, majd az év novemberében Sz. Györgyné kislányával együtt szintén elköltözött egy ismerősükhöz Dunapatajon. A vádlott 2012. december 2-án öngyilkosságot kísérletet követett el, majd a kórházból kikerülve 2012. december 17-én azzal fenyegette meg a feleségét, hogy ha nem költözik vissza hozzá, megöli őt és lányukat is. Az asszony feljelentést tett a vádlott ellen, de a kényszerítés bűntette miatt indult nyomozást a Kalocsai Járási Ügyészség 2013. február 4-én bizonyítottság hiányában megszüntette.

Mivel a feleség nem költözött haza, a vádlott 2012. december 20-án újabb öngyilkossági kísérletet követett el, kórházba került, majd mikor gyógyultan távozott 2013 januárjában, megígérte feleségének, hogy abbahagyja az italozást. Ebben bízva az asszony visszaköltözött, de a kislány - félve az apjától - továbbra is az ismerősüknél maradt, és csak márciusban költözött vissza a szülőkhöz. A vádlott - ígérete ellenére - folyamatosan italozott. 2013 áprilisától - ha a vádlott ittas állapotba került - rendszeresen öngyilkossággal fenyegetőzött, illetve feleségét és lányát gyakran fenyegette meg azzal, hogy elvágja a torkukat.

2013. április 8-án és 9-én a vádlott ittas állapotban többször szidalmazta és fenyegette a feleségét, 9-én délután pedig azt mondta az asszonynak: "Most már tényleg elvágom a torkod, ha nem változol meg!". Ezt hallotta a kislányuk.

A vádlott és a sértett ezt követően szétköltözött, majd ismét kibékültek.

2013. június 17-én Sz. Györgyné egy ismerős családnál tartózkodott, ahol ismét közölte, hogy véglegesen el akar költözni a férjétől, hozzák el a gyógyszereit, mert fél a vádlottól, de nem hittek neki. 16 óra körül végül egyedül indult haza, hogy összepakoljon. Pakolás közben közölte a vádlottal, hogy elköltözik. Ekkor a vádlott és a sértett között vita alakult ki, a vádlott nem akarta feleségét elengedni. A sértett ekkor kiabálva segítséget kért, míg a vádlott azt kiabálta: "Úgyis agyonszúrlak, te vagy a hibás!" E közben a vádlott felvette a szobaasztalon tartott kést, és háromszor megszúrta a felségét.

A menekülő sértett az előszobában összeesett és meghalt. Ezt követően a vádlott telefonon értesítette a rendőrséget, majd elment a kocsmába, ahol elmondta tettét. A rendőrség nem sokkal később elfogta.

2./ A vádlott alkoholizáló életmódja, kiszámíthatatlan agresszív viselkedése, fenyegető, érzelmileg zsaroló megnyilvánulásai súlyosan és hosszú távon veszélyeztették lánya erkölcsi, érzelmi és értelmi fejlődését, benne tartós szorongást, érzelmi labilitást és önértékelési zavart keltve, így megvalósult a kiskorú veszélyeztetésének bűntette is - mondta ki az I. fokon eljáró bíróság.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Emberölés és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2014. március 20-án Sz. György (1961 - dunapataji lakos) vádlottat, és ezért őt - halmazati büntetésül 12 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott szülői felügyeli jogát kiskorú Sz. Sz. vonatkozásában a bíróság megszüntette. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítését kérve nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: