Fegyveres rablások Budapesten

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 1. szerda, 09:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a rablás bűntette miatt fk. S. Norbert és társai ellen indított büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.  Így változott több büntetés időtartama is. A IV. rendű vádlott büntetését 4 évre, az V. rendű vádlott büntetését 5 évre, a VI. rendű vádlott büntetését - a korábban kiszabott büntetéséket eltúlzottan enyhének ítélve meg - súlyosította az ítélőtábla. A szabadságvesztés végrehajtása felfüggesztésének próbaidejét a II. rendű vádlott esetében 3 évre enyhítette a bíróság, míg a III. rendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette, mert az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy ez is elegendő a büntetési célok megvalósulásához.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Fegyveresen, csoportosan elkövezett rablás bűntettében mint társtettest, találta bűnösnek a Fővárosi Törvényszék 2014. február 21-én fiatalkorú (fk.)S. Norbert (1992 - budapesti lakos) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 2 év fiatalkorúak börtönére és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, fk. S. Olivér (1993 - budapesti lakos) fegyveresen, csoportosan elkövezett rablás bűntettéért mint bűnsegéd 1 év 2 hónap, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett fiatalkorúak fogházbüntetést, a III. rendű vádlott, fk. T. József (1992 - budapesti lakos) 2 rendbeli fegyveresen, csoportosan elkövezett rablás bűntettéért mint társtettes - halmazati büntetésül - 1 év 10 hónap fiatalkorúak fogházbüntetést és 3 év közügyektől eltiltást, a IV. rendű vádlott, H. Andor (1991 - budapesti lakos) 2 rendbeli fegyveresen, csoportosan elkövezett rablás bűntettéért, melyet egyszer mint társtettes, egyszer mint bűnsegéd követett el, halmazati büntetésül 2 év 10 hónap börtönt és 4 év közügyektől eltiltást, az V. rendű vádlott H. István (1969 - gyáli lakos) 2 rendbeli fegyveresen, csoportosan elkövezett rablás bűntettéért mint bűnsegéd 2 év 10 hónap börtönt és 4 év közügyektől eltiltást, a VI. rendű vádlott Sz. Ferenc (1989 - budapesti lakos)   fegyveresen, csoportosan elkövezett rablás bűntettéért, mint társtettes 2 év 6 hónap börtönt és 4 év közügyektől eltiltás, a VII. rendű vádlott fk. H. Dávid (1992 - budapesti lakos) fegyveresen, csoportosan elkövezett rablás bűntettéért, mint bűnsegéd 1 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett fiatalkorúak fogházbüntetést kapott.

Az ítélet ellen az ügyész a II. a IV., az V., a VI. és a VII. rendű vádlottak terhére büntetésük súlyosítása érdekében, míg az I. és a VI. rendű vádlottak és védői, valamint a III. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése, a II. rendű vádlott védője felmentés, a IV. rendű vádlott és védője az ok megjelölése nélkül jelentettek be fellebbezést, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. A tárgyalást a Szegedi Ítélőtáblán tartották.

 

A bűncselekményekről

 

2009. december 18-án este fél 10 körüli időben Budapesten a Blaha Lujza téren találkozott az I. a II. a III. a IV. és az V. rendű vádlott. A társaság éjjel a IV. rendű vádlott kocsijában utazva ment szórakozni és vásárolni.  A gépkocsiban utazva az I. rendű vádlott megmutatta társainak a nála lévő fekete színű, fém, szekrénytáras pisztolynak tűnő - fegyvernek látszó tárgyat -, és dicsekedett, mióta azzal jár, nem fél senkitől.

Hajnal 2 óra tájban felmerült beszélgetésük során, hogy "pénz kéne csinálni". Erre alkalmas helyet keresve az V. rendű vádlott az Üllői út 738. szám alatti MOL benzinkutat ajánlotta, ezért 3 óra körül a vádlottak odahajtottak. A IV. rendű vádlott kérdésére - "Mi a tervük?" -, a III. rendű vádlott azt válaszolta, hogy ki akarják rabolni a benzinkutat azzal a fegyvernek látszó tárggyal, amit az I. rendű vádlott hozott magával.

A benzinkúthoz érve az I., a II. és a III. rendű vádlott kiszállt a kocsiból, az I. rendű vádlott magával vitte a fegyvernek látszó tárgyat, míg a IV. és az V. rendű vádlott a benzinkút közelében parkolva várakoztak, bízva abban, hogy részesülnek a rablásból származó pénzből. A II. rendű vádlott egy fa mögé rejtőzött, miközben az I. és a III. rendű vádlottak - arcukat sállal és kapucnival eltakarva - bementek a benzinkút shopjába. Előbb csak körbenéztek, kimentek, majd pár perc múlva visszatérve a pulthoz lépve az I. rendű vádlott elővette a fegyvernek látszó tárgyat, azt a shop alkalmazottjára fogta, és azt követelte, hogy a kasszában található pénzt és 10 doboz cigarettát adjon át. Az alkalmazott a pénzt átadta, a két vádlott összesen 74 ezer forint készpénzzel és 7.500 forintot érő cigarettával távozott.

2./ 2009. december 23-án 9 óra 15 perc körüli időben A budapesti Népligetben találkozott a III., a VI., a IV., az V. és a VII. rendű vádlott. El akartak menni vásárolni az V. rendű vádlott kocsijával, de az autó nem indult megfelelően. A vádlottak beszélgetése során kiderült, hogy mindannyian pénz szűkében vannak. Valamelyikük ekkor felvetette, hogy egy üzlet kirablásával szerezzenek pénzt. A VI. rendű vádlott egy fekete színű, fegyverhez megtévesztően hasonló tárgyat vett elő azzal, hogy ennek felhasználásával könnyebb lesz a rablás.

A vádlottak ekkor a XX. kerületbe mentek, és végül a Joker Mini ABC-hez hajtottak az V. rendű vádlott tanácsát követve. Itt az V. és a VII. rendű vádlott kiszállt, bementek az üzletbe, felmérték a forgalmat, és látták, hogy csak egy eladó dolgozik, és éppen nincs vevő. A kocsihoz visszatérve elmondták tapasztalataikat, majd a III., a IV és a VI. rendű vádlottak arcukat sapkával, sállal letakarva bementek az üzletbe. A III. rendű vádlott az ajtónál állt meg. A VI. és a IV. rendű vádlott a pulthoz lépett, majd a VI. rendű vádlott elővette a fegyvernek látszó tárgyat, és a pénz átadását követelte. Egy nejlonszatyrot adott át az eladónak, abba kérve a pénzt. A sértett a kasszában lévő 25.500 forintot átadta, a vádlottak pedig kifutottak az üzletből.

A vádlottak az autóval akartak elmenekülni, de azt az V. rendű vádlott nem tudta elindítani, ezért a vádlottak futni kezdtek, de az V. és a VII. rendű vádlottat a rendőrök már a rablás közelében elfogták, majd később a többieket el letartóztatták.

Eljáró bíróság: