Emberölés és más bűncselekmények ("Ároktői banda")

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 3. péntek, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az emberölés és más bűncselekmények miatt R. Elemér és társai ellen indított büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletének a vádlottak bűnösségére és a büntetés mértékére vonatkozó részét. Így a vádlottak jogerős büntetése a következő lett:

I. rendű vádlott id. R. Elemér - életfogytig tartó szabadságvesztés (feltételes szabadságra nem bocsátható - (TÉSZ), II. rendű M. István - életfogytiglan, de legalább 30 év, III. rendű vádlott R. Henrik - . életfogytig tartó szabadságvesztés (feltételes szabadságra nem bocsátható - (TÉSZ), IV. rendű vádlott ifj. R. Elemér - 8 év fegyház, V. rendű vádlott R. András - 20 év fegyház, VI. rendű vádlott K. András - 10 év fegyház.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a Fővárosi Törvényszék helyesen következtetett a rendelkezésre álló bizonyítékokból a vádlottak bűnösségére és az ügy súlyát, az elkövetett cselekményeket, az egyes vádlottak társadalomra veszélyességét figyelembe véve arányos büntetéseket szabadott ki. Így a büntetések kiszabása esetében sem lényeges súlyosításra, sem enyhítésre nem látott lehetőséget a Fővárosi Ítélőtábla.

A jogerős büntetések ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményekről

Id. R. Elemér I. rendű, M. István II. rendű, R. Henrik III. rendű, ifj. R. Elemér IV. rendű, R. András V. rendű és K. András VI. rendű vádlottak, akik letartóztatásuk előtt valamennyien Ároktőn éltek családjukkal, egymással egyenes-, illetve oldalági rokonságban állnak. Elfogásuk előtt állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek, a családjuk részére járó szociális juttatások képezték megélhetésük fő forrását.

Az első fokú ítélet szerint a vádlottak emellett Budapestre és különböző vidéki településekre jártak el lomtalanításra kitett tárgyak, illetve fémhulladékok összegyűjtése céljából, és ezek hasznosításával egészítették ki jövedelmüket.. Ezen alkalmakkor figyeltek fel olyan idős személyekre, akik feltételezéseik szerint jobb anyag9i körülmények között éltek. Egy idő után elhatározták, hogy az általuk megfigyelt idős és emiatt védekezésre kevésbé vagy egyáltalán nem  képes emberek lakásába betörve próbálnak meg pénzhez jutni.

A vádlottak 2008 szeptembere és 2009 áprilisa között különböző felállásban összesen 12, általuk kiszemelt idős ember lakásába hatoltak be, és szereztek meg így készpénzt és különböző értéktárgyakt. A helyszínre gépjárművel érkeztek meg az esti órákban, majd a lakásokba többnyire erőszakkal hatoltak be. Kilétük leplezése céljából arcukat pulóverujjakból készített maszkkal takarták el, kezükre kesztyűt húztak. A vádlottak a sértetteket brutálisan bántalmazták, összekötözték, és a megfélemlített, magatehetetlen sértetteket arra kényszerítették, hogy árulják el értékeik rejtekhelyét. A vádlottak az értékek után kutatva a lakásokat felforgatták, eközben a sértettek segélykérésének megakadályozása, megnehezítése érdekében a vezetékes és mobiltelefonokat használhatatlanná tették.

Két sértett a bántalmazásba belehalt, a többiek könnyebb, súlyosabb sérüléseket szenvedtek el.

 2009. április 21-én a Budapesten tervezett bűncselekményt már nem tudták végrehajtani, mert a tevékenységüket figyelő rendőrök feltartóztatták őket. A vádlottak a szomszédos ingatlanok kerítésén átmászva próbáltak meg elmenekülni, de a II. rendű vádlott kivételével mindegyik vádlottat elfogták.

R. Elemér és öt társa ellen 2011-ben emeltek vádat, többek között nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, valamint több rendbeli jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntette miatt.

 

Az I. fokú ítéletről

 

2014. január 6-án született I. fokon ítélet a Fővárosi Törvényszéken az ároktői bandaként elhíresült hat vádlott ügyében, Három vádlott( I. rendű - TÉSZ, II. rendű - életfogytiglan, de legalább 30 év, III. rendű - TÉSZ) életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A három másik vádlottat többéves (IV. rendű - 8 év, V. rendű - 20 év - VI. rendű 10 év) szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: