Kábítószer kereskedelem Budapesten

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 2. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik büntető tanácsa a kábítószerrel visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt L. József és társai ellen indított büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék ítéletét. Kimondta, hogy az I., a II. és a III. rendű vádlott cselekményét bűnszervezetben elkövetettnek minősíti, így ez a három vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Nem változott a büntetések mértéke, mert az ítélőtábla úgy látta, hogy az I. fokon eljáró törvényszék arányos büntetéseket állapított meg, azok esetében a lényeges súlyosítás nem indokolt, míg a vádlottak és védőik által kért enyhítés szóba sem jöhetett.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Fővárosi Törvényszék 2014. április 10-én  L. József (1979 - budapesti lakos) I. rendű vádlottat, és ezért őt 11 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, B. Béla (1982 - budapesti lakos) kábítószer-kereskedelem bűntettéért és kábítószer birtoklásának vétségéért - halmazati büntetésül - 8 év 6 hónap fegyház és 9 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. A szintén kábítószer-kereskedelem bűntettében és kábítószer birtoklásának vétségében bűnösnek talált III. rendű vádlottat, K. Gábort (1985 - budapesti lakos) 6 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság. A IV. rendű vádlott K. Rezső (1975 - budapesti lakos) kábítószer-kereskedelem bűntettéért 2 év 6 hónap börtönt és 3 év közügyektől eltiltás, míg az V. rendű vádlott F. Attila (1982 - debreceni lakos) ugyanezen bűncselekményért 2 év 9 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás büntetésben részesült.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, míg a vádlottak és védőin a büntetések enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

 

A bűncselekményről

 

Az I. rendű vádlott több személlyel együtt 2009 elejétől kábítószer Németországba csempészésével és értékesítésével kezdett foglalkozni. Ennek során egy ismerőse gondoskodott a kábítószer beszerzéséről, amit holland és spanyol kapcsolatain keresztül szerzett meg, személyesen szállította Németországba, és az így érkezett kábítószer tárolásban az I. rendű vádlott is részt vett. Erre a célra Bonnban bérelt egy lakást. Ebben a lakásban az I. rendű vádlott és társai nagy tételben beszerzett kábítószert hígították, adagolták, csomagolták, majd továbbértékesítették.

2009-ben az I. rendű vádlott és társai elhatározták, hogy a kábítószer kereskedelmet kiterjesztik Magyarországra. Az I. rendű vádlott Magyarországon ingatlant is vásárolt, végül 2010 márciusában, elhagyva Németországot, hazaköltözött. 2010 elején felvette a kapcsolatot B. Béla II. rendű vádlottal, és megállapodott vele abban, hogy az általa Magyarországra szállított kábítószer átvételében, raktározásában, adagolásában és eladásában részt fog venne. A II. rendű vádlott az együttműködésbe bevonta K. Gábor III. rendű vádlottat, aki a kábítószer raktározása céljára felajánlott a használatában lévő két budapesti lakást. A III. rendű vádlott legalább havi 150 ezer forint bérleti díjat kapott a II. rendű vádlottól a lakások rendelkezésre bocsátásáért. A III. rendű vádlott emellett részt vett a beérkező kábítószer átvételében, szállításában és adagolásában is.

A három vádlott együttműködése idején három alkalommal érkezett szállítmány Magyarországra. 2010. január 8-án az I. rendű vádlott külföldi ismerőse pontosan nem meghatározható mennyiségű amfetamint szállított le. A kábítószer átvételére a III. rendű vádlott lakásban került sor, értékesítéséről a II. rendű vádlott gondoskodott, és a bevételből az I. rendű vádlott részére nagyobb összeget juttatott annak érdekében, hogy a következő szállítmányt meg tudja rendelni.

2010. március 10-én jött a második szállítmány. Ekkor pontosan nem meghatározható mennyiségű amfetamint és legalább 3,4 kiló hasisgyantát adott át a külföldi ismerős magyarországi bűntársainak, amit később a házkutatás során a nyomozóhatóság lefoglalt. A harmadik szállítmány 2010. március 10-én érkezett be az országba. A külföldi ismerős ekkor legalább 9,2 kiló amfetamint szállított Magyarországra autójával. A kábítószert társaival a gépjármű különböző rekeszeibe rejtette el úgy, hogy ahhoz csak szerelési munkák után lehetett hozzájutni. A külföldi szállító a járművet átadta az I. és a II. rendű vádlottaknak, akik azzal a III. rendű vádlott lakásához hajtottak. Az udvaron kiszedték a kábítószert majd a másik depólakásba vitték át, ahol a rendőrség a házkutatás során ezt megtalálta.

2010 áprilisában az I. rendű vádlott újabb adag amfetamint rendelt külföldi ismerősétől, amit ő ekkor is Hollandiában szerzett be április 22-én. Ezt az adagot Bonnban beszerelték az autóba, majd Magyarországra indult, hogy átadja az I. rendű vádlottnak, de április 24-én Bajorországban a rendőrség ellenőrzés során megtalálta és lefoglalta a 30 darab kb. 1000 grammos kiszerelésben szállított, összesen bruttó 29,83 kiló tömegű, tiszta hatóanyagot tartalmazó, a jelentős mennyiség alsó határát több százszorosan meghaladó mennyiségű amfetamint.

A rendőri intézkedéssel egy időben a magyar hatóságok házkutatást kezdeményeztek az I. a II. és a III. rendű vádlottaknál. Az egyik budapesti lakásból előkerült 1489,87 gramm amfetamin, és megtalálták a kábítószer adagolásának és csomagolásának eszközeit is. A másik budapesti lakásból összesen 9232,85 gramm amfetamin, valamint 1826,75 gramm cannabis került elő. A harmadik pesti lakásban 3390 grammot meghaladó cannabist találtak a nyomozók.

Ugyanezen a napon a német hatóságok házkutatást tartottak az I. rendű vádlott Bonnban bérelt lakásában, ahol 25 kiló amfetamint, 8860 gramm hasisgyantát, 417 gramm kokaint és 836 gramm cannabist foglaltak le.

A IV. rendű vádlott 2010-ben kábítószer-terjesztői tevékenységet folytatott. Ennek során kapcsolatban állt az I. és a II. rendű vádlottal. Az utóbbitól rendszeresen szerzett be kábítószert, és azt továbbértékesítette. Társai elfogását követően is folytatta ezt a tevékenységét, felvette a kapcsolatot az V. rendű vádlottal, akitől kokaint rendelt meg, amit át is vett, de az átvételekor a rendőrök őrizetbe vették.

Eljáró bíróság: